Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Wasa Underground retkeilee

Wasa Underground retkeilee

Kuvat: Wasa Underground Galleria

Netissa julkaisu valokuva ja tarina ovat todiste yöllisestä Urban Exploration retkestä

Huppari, fikkari, järkkäri ja saappaat

"Ota pelkkiä kuvia, jätä vain jalanjälkiä"

Erittäin hyvällä tuurilla saatat nähdä neljä huppariin sonnustautunutta hahmoa jonkun vaasalaisen hyljätyn rakennuksen liepeillä. Todennäköisempää on, että et koskaan kohtaa heitä, sillä he ovat liikkeellä silloin, kun Sinä nukut.

Lord Cepavius, Almodovar, Ju55i ja General Steel ovat yhtäkuin Wasa Undergound UE. Wasa Underground on projekti, jossa julkaistaan kuvia Vaasan seudun hylätyistä rakennuksista ja paikoista sekä kirjoitetaan niihin liittyviä tarinoita. Tarinoita on jo mukavasti kasassa Wasa Undergroundin kotisivulla.

Urban Exploration

Wikipedia kirjoittaa Urban Explorationista mm. näin: ”Urbaani löytöretkeily (engl. Urban exploration) tarkoittaa usein kaupungeissa olevien yhteiskunnan normaalissa kulussa näkymättömien tilojen tutkimista.

Esimerkkejä suosituista tutkimispaikoista: -hylätyt rakennukset (tehtaat, autiotalot) -tunnelit -viemärit -käytössä olevat rakennukset ja katto sekä huoltotilat.

Urbaanin löytöretkeilyn harrastajilla on tapana noudattaa tiettyjä eettisiä perussääntöjä, joissa kunnioitetaan itse käyntikohdetta, sen omistavaa tahoa sekä muita löytöretkeilijöitä, jotka mahdollisesti käyvät kohteessa myöhemmin. Säännöstön ajatuksena on jättää rakennukset samaan tilaan kuin missä ne olivat sinne tullessa. Yleisesti käytetty UE-harrastajien motto on "ota pelkkiä kuvia, jätä vain jalanjälkiä"

Suuria tunteita ja estetiika


Nimimerkki Lord Cepavius kirjoittaa Vaasapediassa


"Muistan vielä ne tunteet, jotka sain kun ensimmäisiä kertoja Googlen kautta etsin hylätyistä paikoista tietoa. Olo oli kuin pikkupojalla, joka oli saanut uuden lelun, koska samanlaisella innostuksella ahmin tietoa ja kuvia näistä paikoista. ”

General Steel kirjoittaa

"7-vuotiaana, Purolan vanha hylätty ampumarata. Radan sisäpuolelle pääsi kiipeämällä puunoksaa pitkin. Itse ampuradan seinien sisällä oli varmaankin parisen metriä leveä kulkuväylä. Kaikki oli niinkuin koska tahansa joku voisi kävellä sisään pääportista, ladata aseensa ja ruveta ampumaan. 15-vuotiaana, omakotitalo jonka asukas ehkä oli joutunut ikänsä ja kuntonsa puolesta valtion hoidettavaksi, ei sukulaisia pitämässä huolta talosta.

Talon kellariin pääsi sisälle

Muistan aikoinani ihmetelleeni kovasti, miksi keskellä kellaria oli valtava kivi. Talo oli siis rakennettu suoraan kallion päälle. Tämä kivi jakoi sitten kellarin osiin ja yhdestä nurkasta sitten löytyi kasoittain vanhoja sanomalehtiä ja henkilökohtaisi papereita.

Hylätty on aina kiinnostanut, on se sitten junanvaunun ikkunasta nähty, graffitein vuorattu tyhjä varastohalli, vanha teurastamo tai mystinen tunneli joka johtaa jonnekkin epämääräiseen. Kaikki nuo hylätyt kertovat jonkun tarinan, sitä pitää vain osata virittäytyä oikealla taajuudelle ja kuunnella”

Kuva: Löytö Valkolinnasta

Pitää osata kuunnella

Lord Cepavius, Almodovar, Ju55i ja General Steel ovat pitkällä tämän taidon oppimisessa. Ryhmän kotisivulla ja kuvagalleriassa on tarinoita ja kuvia, jotka kertovat ryhmän kyvystä oivaltaa oleellinen. Yöllisillä retkillä tiivistyy seikkailu, aikamatka ja puhdas tunne. Näin Pohjanmaan Lihan hyljätystä kiinteistöstä:

”Varjojen leikki käytävillä pitää mielen varuillaan, ja kysymys jota kyselee itseltään: ”Entä jos emme olekaan yksin.” Laitos on pysynyt hiljaa tähän asti, sen seinät puhuvat, hiljaisuus jatkuu.

Kun viimeiset huoneet on tarkastettu päätämme ottaa ryhmäkuvan, joka tarkoittaa että kohde on virallisesti Uetettu.

Viimeinen kuva ja päätämme poistua paikasta, jolla on verinen historia ja tuntematon tulevaisuus. Lepää rauhassa.”

Wasa UE Blogi

Wasa UE kuvagalleria

Wasa UE Vaasapediassa

Exploration Vaasapediassa

Keskusteluun:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa