Solceller | Forbrukslån uten Sikkerhet | Internettleverandører | Best i Test Varmepumpe | Beste Forsikringsselskap 2016 | Alarmer | Bruk av Kredittkort | Beste Mobiltelefon
Home / Videot / VKS hoitaa molemmilla kielillä

VKS hoitaa molemmilla kielillä

Oodi Vaasan Keskussairaalalle

Julkaistu 4.5.2016

Olen neljän vuosikymmenen ja kahden vuosituhannen aikana käynyt Vaasan keskussairaalassa erinäisissä toimenpiteissä. Ikinä ei ole ollut mitään huomauttamista toimenpiteistä eikä kieliongelmia ole ollut.Rahaa satsataan kehittämiseen ja uutta rakennetaan parastaikaa.

herkoo11

Vaasan keskussairaala on kaksikielinen sairaala. VKS:ssä haluttiin kartoittaa potilaiden mielipiteitä äidinkielen vaikutuksesta hoidon laatuun.
Tutkimuksen tulosten mukaan potilaat kokivat saavansa laadukasta hoitoa Vaasan keskussairaalassa, eikä kaksikielisyys heikentänyt laatua. Kommunikointi hoitajien kanssa sujui hyvin omalla äidinkielellä sekä suomeksi että ruotsiksi.

Ruotsinkieliset eivät saaneet lääkäreiltä niin hyvin palvelua omalla äidinkielellään kuin suomenkieliset. Kuitenkin ruotsinkieliset pitivät kieliä tasavertaisempina kuin suomenkieliset. Toimenpiteissä ja lääkärinkierrolla henkilökunta puhui keskenään usein muuta kuin potilaan äidinkieltä.

Osa suomenkielisistä ei hyväksynyt sitä, että henkilökunta ei puhu täydellisesti potilaan äidinkieltä. Potilaat kokivat saaneensa pääsääntöisesti riittävästi tietoa ja ohjausta omalla äidinkielellään. Suhtautuminen kaksikielisyyteen vaihteli hyväksymisestä kriittiseen suhtautumiseen.

– – – – –

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaaliehdokkaat Vaasan kauppatorilla 25.03. 2017

Vaasalaiset vaaliehdokkaat ottivat lauantaina 25.03. 2017 innokkaasti kontakteja äänestäjiin ja päin vastoin.  Keskustelu lainehti pienistä …

Vastaa