Varsinainen Suomi

VARSINAINEN SUOMI

Usein kuulee eri yhteyksissä mainittavan, että Suomi on pieni maa. Tällä tarkoitettaneen suomalaisten, lukumääräisesti pientä joukkoa, joka puhuu omaa outoa kieltään. Jossain toisessa yhteydessä saattaa kuulla sanottavan, että Suomi on suuri maa. Tällä on kaiketi tarkoitus ilmaista sitä, että tuo pieni outoa kieltä puhuva populaatio kansoittaa lukumääräänsä nähden valtavaa maa-aluetta, johon ilman mitään ongelmia mahtuisi yli kymmenkertainen määrä ihmisiä.

Suomessa asuu ihmisiä keskimäärin17 asukasta / km2. Se on jakautunut erittäin epätasaisesti. Uudellamaalla asukastiheys on 203, kun se Lapissa on vain 2 asukasta / km2. Kerrottakoon vertailun vuoksi, että vaikkapa Hollannissa ihmisiä elää keskimäärin 478 henkeä neliökilometrin alueella.

Ilmeisesti koulun penkiltä on mieleen jäänyt tieto, että alun perin varsinainen Suomi sijoittui – nimensä mukaisesti – kutakuinkin nykyisen Varsinais-Suomen maakunnan alueelle. Nykyisten rajojen sisäpuolella asuvat suomalaiset mahtuisivat edelleen Varsinais-Suomen maakunnan alueelle, eikä olisi vielä ylen ahdastakaan.

No, ei Varsinais-Suomea tarvitse tietenkään kaikilla suomalaisilla täyttää. Voisi varsinainen Suomi olla huomattavasti suurempi, mutta se ei välttämättä tarkoita, että koko valtava maa on pidettävä päästä päähän ja laidasta laitaan asuttuna, jopa väkisin. Suomalaiset mahtuisivat hulppeasti nykyistä puolta pienemmälle alueelle. Lopusta riittäisi raaka-ainetta metsäteollisuudelle, sinne sopisi luonnonsuojelualueita ja aarniometsiä. Olisi tilaa karhuille, susille ja valkoselkätikoille. Luonnollisesti sinne saisi muuttaa ja siellä asua jokainen joka haluaa, mutta ei siellä kunnallista byrokratiaa ja komeita kunnantaloja tarvittaisi. Kannattamatonta maanviljelystäkään ei tarvitsisi väkisin ylläpitää seudulla, jossa sitä on aikojen saatossa harjoitettu henkensä pitimiksi ainoastaan pakon sanelemana.

Koska hyvinvointipalveluiden järjestäminen koko laajan valtakunnan alueelle tuntuu ylivoimaisen vaikealta, ainoa järkevä keino on pienentää aluetta. Valtakunnan rajat on pidettävä luonnollisesti ennallaan, mutta alueen käyttötarkoitusta olisi järkeistettävä. Olisi ehkä viisasta pohtia, mikä on rationaalista toimintaa. Muhammedkin tiettävästi käveli kiltisti vuoren luo, kun huomasi sen olevan fiksumpaa kuin odotella vuoren siirtymistä. Myös nykyisin ihmiset liikkuvat joustavammin, vaikkapa palveluiden luo kuin päinvastoin.

Piruparka

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa