Strømpriser 2019 | Forbrukslån 20 År | 2-lags vinduer | Pris på Stillasutleie | Beste Forsikringsselskap 2016 | Alarm | Beste Kredittkort Bensin | Billig Mobil

Vappumietteitä

Vappumietteitä uudesta, ”uljaasta” työväenluokasta

Vappu on perinteisesti työväen juhla. Siksi vapun merkeissä on syytä hieman vilkaista, mitä pitää sisällään tämän päivän uusi, uljas työväenluokka, kirjoittaa Harri Hakala.

Hakala on vaasalaisyntyinen. Hän on asunut yli 20. vuotta muualla. Hakala kirjoittaa kolumneja Loviisan Sanomiin ja omalla Piruparka-nettisivullaan.

Nykyinen työväenluokka, toisin kuin edeltäjänsä, ei omasta mielestään alennu työn orjiksi tai työn raskaan raatajiksi. He eivät koe työnantajaa riistäjäluokaksi, joka kapitalistista järjestelmää hyväksikäyttäen kiskoisi työväenluokan selkänahasta oman yltäkylläisen elämänmuotonsa.

Tämän uuden uljaan työväenluokan muodostumisen mahdollistivat aiemmat sukupolvet, jotka jälkeläisilleen parempia oloja rakentaessaan tulivat luoneeksi järjestelmän, missä taloudellista pääomaa ja henkistä pääomaa ryhdyttiin vertaamaan toisiinsa suhteessa yksi yhteen. Sommiteltiin asetelma, missä koulutuksella saavutettu tavoite nosti henkilön itsetunnon sellaisiin mittasuhteisiin, että kovinkaan moni ei saavutetun oppiarvon vuoksi katso edes voivansa samaistua perinteiseen työväenluokkaan, vaikka lähes yksinomaan palkkatyöllä itsensä ja perheensäkin elättäisi.

Entisestä lakkoilevasta ja kaiken aikaa oloistaan valittavasta työväenluokasta on muutamassa vuosikymmenessä kasvatettu keskiluokka, joka kokee itsensä vanhan kunnon kapitalistin vertaiseksi, jopa tämän kumppaniksi, eikä näin ollen – ”entisen” työväenluokan tavoin – voi nousta kapinoimaan ”kapitalistista riistoa” vastaan. Tämänhän estää jo nykyisen työväenluokan tunnuslause: ”Vastakkainasettelun aika on ohi”. Tunnelmaa vielä parantaa, jos sattuu omistamaan muutaman perusosakkeen sisältävän salkun.

Vielä on joukko vanhenevia änkyrädemareita ja veljiä vieläkin vasenmammalla, jotka yrittävät muistutella menneistä. Tällaiset omantunnonäänet uusi, uljas työväenluokka toki kestää, kunnes (ehkä) joskus huomaavat tulleensa huijatuksi. On käynyt, kuten vanha kansa sanoi: ”On ihmisiä, jotka astuttuaan herran paskaan kuvittelevat muuttuvansa itsekin herraksi”.

Vanha kunnon kapitalisti nauraa partaansa. Paljon ei myötäsukaisuutta yhteiskunnalta edellytetä. Järjestelmä silloin tällöin hieman keventää palkkaverotusta ja saa keskiluokkaiseksi muuttuneen työväenluokan kokemaan itsensä kerrostalo-osakkeessaan jopa omistavaan luokkaan kuuluvaksi.. Veronalennusten ei huomata olevan suoraan pois yhteiskunnan mahdollisuudesta tuottaa palveluita myös tälle uudelle, uljaalle työväenluokalle.

Partaansa naureskelua riittää, kun järjestelmä pitää huolen, että varallisuusvero ja perintövero poistetaan kokonaan vauraammalta väestönosalta. Keskiluokkaistuneelle työväenluokalle tarjotaan murusina ehkä mahdollisuus periä asunto-osakkeen verran omaisuutta verottomana ja sehän saa olon tuntumaan niin herralta, niin herralta.

Harri Hakala

Keskusteluun

Jos Sinua kiinnostaa kolumnien kirjoittelu, niin ota yhteyttä Palautelomakkeen kautta. vaasalaisia.info blogin ylläpito on kiinnostunut myös esim. urheilu- ja kulttuuriavustuksista. Avustuksista ei tietenkään makseta mitään palkkiota.

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa