Villa elää

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VILLA ELÄÄ. .. Klemetsön kylän ikiwanhasta tilasta Klemetshem lohkaistiin v.1809, kun Suomen sota päättyi, Sandvik-niminen tila.

Veljekset Simon ja Gabriel Sandvik jakoivat tilan. Simon joutui lainaamaan rahat lunastukseen sairaalääkäri Fredrik Sanmarkilta. Takuuna oli nykyisen Villan alue. Simon ei pystynyt hoitamaan sitoutumustaan ja tila meni pilkkahinnalla Sanmarkille.

Paljastuikin, että Simonilla oli kuusi äiditöntä lasta. Armo kävi oikeudesta ja Simon Sandvik sai pitää tilan navetan, perunamaan ja turvanpaikan.

Monien vaiheiden jälkeen Villa joutui juristi, maisteri ja liikemies Carl Johan Boy’lle. Hän on Villan maakartanon varsinainen isä. Uumajasta tullut itseoppinut arkkitehti, seurakunnan komministeri ja varapastori J A Linder piirsi Villan. Sandvikin Villa valmistui v. 1846. Boy jäi varhain leskeksi ja hän toi Tukholmasta kotiopettajattaren opettamaan vaasalaistyttäriä ”hienoille tavoille ja viisaasti seurustelemaan”.

Teatteriseurue tuli Ruotsista 1800-luvun lopulla

Villan tuntumaan ja pystytti ison teltan, missä esitti teatteria. Kellarimestari Avellán perusti kesäteatterin tänne v. 1910. Vesitornissa ollut palovartija havaitsi palon v. 1922 kesäteatterissa ja se paloi hetkessä maan tasalle.

Venäläiset matruusit mellastivat Villan ravintolassa v. 1916 esittäen keittiöveitsillä miekkatanssia. Asiasta kuultuaan nuori luutnantti karautti ratsullaan suoraan ravintolasaliin. Siihen loppui miekkatanssi.

Viimeksi ennen nykyisiä korjauksia Villa korjattiin 1930-luvulla ja avattiin Vappuna sodan aavistuksissa v. 1939. Salissa vallitsi hienostonut viininpunainen väri. Tarjoilijoilla oli musta hame, hohtavan valkoinen pusero, pöydillä yhtä valkeat liinat ja aina tuoreat kukat. Hyvä pukeutuminen ja runsas ateria kuuluivat wanhoina hyvinä aikoina Villa-iltaan. Oi niitä aikoja!

Peku Haapalinna