Vanhan-Vaasan tunnelit II

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuula Rintamäki
Kävin kirkonraunioiden alla 1959

Tuula Rintamäki (59)sanoo käyneensä 15-vuotiaana kirkonraunioiden alla olevassa tunnelissa tai käytävässä. Kokemus oli pelottava, koska sinne menemistä oli moneen kertaan kielletty.

-Raunioilla, ilmeisesti sakastin lattiassa oli avoin luukku, josta pudottauduimme käytävään. Käytävän pohjalla oli hiekkaa, tiilimurskaa ja luonnonkiviä. En osaa enää sanoa miten pitkälle etenin, mutta ainakin minusta matka tuntui pitkältä. Myöhemmin luukun paikalle valettiin kansi.Tuula Rintamäen kokemukset Vanhan Vaasan väitetyistä tunneleista eivät jääneet vain nuoruuden kokemuksiin. Rintamäki on töissä Vaasan kaupungin puisto-osastolla ja kokemuksia Vanhan Vaasan maaperästä on kertynyt jopa tänä vuonna. Mutta mennään ensin vuoteen 1996.

-Kesällä 1996 apupoikamme ajoi konetta Vuoden 1807 muistomerkin läheisyydessä kun maa äkkiä romahti koneen edessä. Syntyi iso aukko, josta näkyi maan alle. Siellä oli puhdasta ja kuivaa hiekkaa ja oven karmit sekä holvi.

-Ilmoitimme asiasta Museovirastoolle ja sieltä tulikin kaksi henkilöä ja he kuvasivat paikan, jonka jälkeen aukko täytetttiin ja peitettiin. Aukon näki moni kaupungin työntekijä. Valitettavasti en hoksannut kysyä museoihmisten nimiä.

Kaupungin työntekijät mittasivat aukon syvyyden ja päätyivät 3,5 metriin. Koska Museoviraston edustajat vaikuttivat kovin nuivilta, kaupungin puistotyöntekijät päättivät jättää maan alle todistuskappaleen.

-Laitoimme muovipulloon kirjeen, johon kirjoitimme jotain siihen tyyliin, että ”Tämä on Suomen Tasavalta. Presidenttinä on Martti Ahtisaari ja omat nimemme. Lisäksi laitoimme pulloon 5 pennin, 10 pennin, 50 pennin ja markan kolikot, nauraa Rintamäki.

Toinenkin aukko puhkesi

Samana kesänä tapahtui toinen lähes samankaltainen tapaus, mutta nyt Triviaalikoulun rinteen läheisyydessä.

-Aukosta näkyi tiiliä ja puuta. Nytkin aukko määrättiin peitettäväksi. Kerroin Museoviraston edustajalle olleeni nuorena tyttönä Vanhan Vaasan tunnelissa, mutta hän ei ottanut minkäänlaista kantaa kertomukseeni.

-On oikeastaan aika luonnollista, että ihmiset ovat kaivaneet tunneleita, jotka päätyvät kirkkoon. Kaikkina aikoina ihmiset ovat paenneet kirkkoihin vainoajiaan, pohtii Rintamäki.

Kuin reikäjuusto

Sekä kaupungin puistotyöntekijöiden että monien omatoimisesti Vanhan Vaasan maaperää tutkineen mukaan vanha kaupunkialue on kuin reikäjuusto. Maahan saattaa äkkiä ilmestyä reikä ja kun sinne laittaa vaikka haravanvarren niin se ei kosketa pohjaa. Yksinkertainen johtopäätös on, että maan alla on kellari tai tunneli. Tuula Rintamäki ei voi ymmärtää, että ns. asiantuntijat kieltävät tavallisen ihmisen kokemukset.

-Tai sitten kysymys on siitä, että rahanpuutteen vuoksi mahdolliset tunnelit tai kellarit halutaan suojata oma-aloitteisilta tutkijoilta.

Lähes kaikki Vanhan Vaasan kellareiden paikoista tunnetaan. Ne on merkitty Leena Spoofin paloasiakirjojen perusteella tehtyyn karttaan. Artikkeli on kirjoitettu kesällä 2005 Tapio Parkkari