Vanhan-Vaasan tunnelit I

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pentti Risla
Useimmat vaasalaiset ovat tavanneet kanssakulkijoita, jotka ovat kertoneet käyneensä Vanhan Vaasan tunneleissa. Useimmissa tapauksissa kysymys on raunioiden alla olevasta kellarikäytävästä tai Mustasaaren kirkosta länteen johtavasta viemäritunnelista.

Maakunta-arkeologi Pentti Risla suhtautuu legendaan Vanhan Vaasan tunnelista kovin nihkeästi.

-En tiedä tunneleista mitään konkreettista. Mustasaaren kirkosta lähtee viemäritunneli, joka johtaa noin 100 metriä länteen ja loppuu sitten. Se on ainoa tunneli, josta minulla on tietoa.Rislan mukaan kaikilla paikkakunnlla, missä on vanha kirkko ja hallintorakennus tai linna, tunnetaan tarina tunneleista. Näin myös Vanhassa Vaasasa. Risla kaataa kylmää vettä kaikkien tunneli-intoilijoiden niskaan.

-Vaasan Sähkö ja Vaasan vesilaitos ovat moneen kertaan kaivaneet kaikki kirkon raunioita ja nykyistä Mustasaaren kirkkoa ympäröivät kadut auki. Jos jotain tunneleita olisi, niin ne olisivat varmasti löytyneet.

Muitakin perusteita löytyy. Vanhat linnanvallit ovat moreenia ja vallien ja nykyisen kirkon välinen alue oli 1600 luvulla vesijättömaata tai jopa veden peitossa. On mahdotonta ajatella että tällaiselle alueelle olisi rakennettu tunneleita.

-Kysymys on ns. Öjbergetin rengas -ilmiöstä. Joku aina tietää, että Öjbergetillä on kiveen kiinnitettynä metallirengas korkealla mäellä, mutta kun sitä lähdetään etsimään, sitä ei koskaan löydy.

Aseidenkätkentä

Toisen vanhavaasalaisen legenda mukaan kirkonraunioiden alla olevaan tunneliin kätkettiin aseita ns. aseidenkätkentäaikana.

-Se on teoreettisesti täysin mahdollista. En ole törmännyt tarinaan, mutta on selvää että aseita kätkettiin hyvään piiloon paikkoihin, mistä ne olisivat tarpeen vaatiessa helppo ottaa esiin. Miksi ei siis Vanhan-Vasan kirkon raunioiden kellareihin.

Risla ei halua tämän jälkeen osallistua kansalaiskeskusteluun Vanhan Vaasan tunneista siitäkään huolimatta, että keskuudessamme on lukusia ihmisiä, jotka sanovat käyneensä kyseisissä tunneleissa.

-Jos esimerkiksi lapsi on laskeutunut 50- tai 60-luvulla kirkon alle ja edennyt muutaman metrin kellarikäytävää, hänestä on saattanut helposti tuntua siltä, että edetty matka on pitkäkin, vaikka todellisuudessa matka oli vain muutaman metrin mittainen, kuittaa Risla.

Sen sijaan vielä löytymättömien kellareiden olemassa olon Risla myöntää.

Tapio Parkkari

Artikkeli kirjoitettu heinäkuussa 2005.