Vanhan-Vaasan maaperässä yllätyksiä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Göran Snellman
Tontti on täynnä yllätyksiä!

Kun Uusikadun ja Runeberginkadun kulmatontilla omakotitalossa asuva Göran Snellman tänä keväänä oli leikkaamassa ruohoa, hän koki elämänsä yllätyksen. Ruohonleikkuri kolahti kiveen ja kun Göran kumartui katsomaan vahingon aiheuttajaa, hän huomasi maassa kaksi kivenmurikkaa ja hetkeä myöhemmin oudonnäköisen pyöreähkön kiven. Kun Snellman väänsi kiveä rautakangella, se nousi maasta ja maassa oli reikä.

-Kokeilin reikää rautakangella ja se painui kuin tyhjää ainakin 1,5 metrin syvyyteen ja kivi joka nousi maasta muistuttaa kovasti kirjoista näkemääni holvin napakiveä, sanoo Snellman.

Nyt aukko on täytetty ja maan alla oleva kellari odottaa jatkotoimia, Tontilla on myös toinen kellari ja mahdollisesti vielä kolmaskin kellari.
-Aivan Uusikadun ja Runeberginkadun kulman kärjessä on selvä painuma, jonka asiantuntijat yleensä tunnistavat kellarin tai haudan painumaksi. Naapuri Fredrik Holm on sitä mieltä, että siellä on kellari. Toinen painuma on melko keskellä tonttia, sanoo Snellman.

Löytöjä

Mitään suuria löytöjä ei Göran Snellman ole tontillaan tehnyt.

-Ellei sitten löydöksi lasketa naapurin metallipaljastimen löytämää esinettä, joka vaikuttaa Göran Snellmanin mielestä matkaleimaisimelta. Kysymyksessä on n 9 senttiä x 4 mill imetriä oleva metallilaatta, jossa on kohokirjaimet.

Todennäköisempää kuin matkaleimaisin, on kirjapainon ns. valurivi. Kuumavalu oli käytössä kirjapainoissa vielä 60-70 lukujen vaihteessa, joten metallilaattaa sataa olla hyvinkin peräisin nykyajalta. Tekstirivillä on nimi Kaarlo Puntanen, jos joku sattuisi tietämään.

Lasareetti

Olisi outoa jos tontilla ei olisi kellareita, sillä tontilla sijaitsi Vanhan Vaasan sairaala eli lasareetti. Snellman on kerännyt mittavan määrän dokumentteja sairaalasta ja niiden perustella voidaan tehdä johtopäätöksi.

Snellman on tänä keväänä kypsynyt päätökseen, että kellarit täytyy tutkia. Asiaa auttaa että myös naapuristossa asuvat Kuntsit ovat päättäneet tukia oman tonttinsa toisen kellarin.

Snellmanin tomntilla olevat mahdolliset kellarit eivät jää vielä tähän. Hiukan eteenpäin kohdasta, minne Vanhan Vaasan sairaalan päätyseinä on päättynyt o myös painauma – siis mahdollisesti kellari.

Göran Snellman sanoo ajatelleensa kovin vähän mahdollisia kellareita ja vielä vähemmän sitä, mitä niissä saattaa olla. Näin lienee parasta ollakin ettei tule pettymyksiä. Naapuritonttien kokemukset osoittavat, että kellarit jos niitä löytyy, ovat romahtaneet ja ainoa löytö on tiilimurskan sekainen hiekka.

Mutta on Vanhassa-Vaasassa niitäkin, jotka eivät ole hiiskuneet tontillaan olevista kellareista kenellekään, eivätkä hiisku.

Artikkeli on kirjoitetu heinäkuussa 2005

Tapio Parkkari