Vanhan-Vaasan kellarit

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jorma ja Helena Kuntsi
Vanhasta kellaraista takkahuone ja talouskellari

Vanhan Vaasan maaperä on kuin reikäjuusto ja täynnä yllätyksiä. Helena ja Jorma Kuntsi elävät yhden tällaisen yllätyksen kanssa joka päivä. Heidän omakotitalonsa alla on kaksi Vanhan Vaasan aikuista kellaria jokapäiväisessä käytössä. Noin 30 neliön kokoinen kellari on takkahuoneena ja 20 neliön kellari on talouskellarina. Kuntsien tontilla on myös toinen, ehkä samankokoinen kellari mutta sitä ei ole palon jälkeen avattu.

Salaisuus paljastui sattumalta Kuntsit ovat talonsa kolmannet asukkaat. Kun taloa rakennettiin vuonna 1965, kaivinkone kuopaisi maata ja ohuen maakerroksen alta paljastui kellari, joka sitten liitettiin osaksi omakotitaloa. Vanhan perimätiedon mukaan kysymyksessä olisi papin tai silloisen seurakunnan kirkkoherran ruokakellari. Joiden tietojen mukaan kellari on ollut myös Vanhan Vaasan perunakellarina mahdollisen kriisin varalta.


Hiukan myöhemmin rakennusvaiheen aikana samalta tontilta nykyisen Thölberginkadun varrelta löytyi toinenkin kellari. Sitä ei ole ilmeisesti palon jälkeen avattu, sillä talon rakentajalta loppuivat rahat kesken. Helena ja Jorma Helena ja Jorma Kuntsi ovat tietenkin monet kerrat pohdiskelleet toisenkin kellarin avaamista ja vääntäneet vitsejä siitä, mita kellarilla tehdään. Pelko mhdollisista myllerryksistä on kuitenkin toistaiseksi estänyt kaikki toimenpiteet.

-Maatutkaa voisi tietysti kokeilla, arvelee Jorma Kuntsi

Helena Kuntsi myöntää, että he elävät historian keskellä Perheen takkahuoneen holvatuissa seinissä on jäljellä vielä mm. lihakoukkuja. Takkahuoneessa on myös erinomainen akustiikka.

Helena on myös pohtinut paljon tunnelikysymystä, mutta ei halua ottaa siihen selkeätä kantaa. Se on joka tapauksessa selvää, että kellareita alueelta löytyy. Viimeeksi tänä keväänä on lähinaapureilta tullut viestejä, että maahan on syntynyt syviä aukkoja.

Asia on kuitenkin äärimmäisen arka, sillä kukaan ei halua ulkopuolisia kaivelemaan tontillleen.

-Kun salaisuus on säilynyt näinkin pitkää,n niin se voi säilyä edelleen, monet ajattelevat. Tunneleiden kannalta se tietenkin siirtää kutkuttavan salaisuuden tuonnemmaksi, jos mitään salaisuutta on edes olemassa Artikkeli on kirjoitettu heinäkuussa 2005

Tapio Parkkari