Vanha Vaasa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vanha Vaasa ( ruots. Gamla Vasa) sijaitsee noin 7 kilometriä itään Vaasan nykyisestä keskustasta.

Paikalla sijaitsi vanha Mustasaaren kauppasatama jo ennen Korsholman linnaa, joka rakennettiin uudeksi hallintokeskukseksi 1300-luvulla. Yhdessä ne vakiinnuttivat seudun aseman Pohjanmaan keskuksena. Kaupunginoikeudet sille myönnettiin v. 1606. Kaupungin keskusta kehittyi jykevän keskiaikaisen kivikirkon ympärille, ja ruutukaava laadittiin 1600- ja 1700-luvun vaihteessa. Satamaolot olivat matalien rannikkovesien vuoksi hankalat alusta asti. Vanhan Vaasan kaivettuja kanavia pitkin purjehtivat purjelaivat kaupunkiin. Paitsi kauppakaupunki, Vaasa oli alusta lähtien myös hallinto- ja koulukaupunki hovioikeudentaloineen, sairaaloineen ja kouluineen.

Vuonna 1852 tulipalo tuhosi Vanhan Vaasan lähes kokonaan, ja uusi kaupunki päätettiin rakentaa lähemmäs merta, koska maankohoamisen myötä vanha satama oli muuttunut liian matalaksi. Jäljelle ei paljon jäänyt, mutta esim. hovioikeus, lääninsairaala ja ns. Falanderin talo säilyivät. Falanderin talo toimii nykyisin Vanhan Vaasan museona. Palon jälkeen Vanha Vaasa jäi lähes tyhjilleen, mutta 1920-luvulta lähtien sinne alkoi vanhan kortteli- ja tonttijaon pohjalta nousta uutta asutusta.

Vanhan Vaasan nähtävyydet ovat kirkon ja triviaalikoulun rauniot sekä Korsholman linnan rauniot. Alueen arvokkain 1700-luvun kivirakennus on Vaasan hovioikeuden entinen palatsi, nykyinen Mustasaaren kirkko.