Vakaumuksensa puolesta kaatunnet

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Punaisten muistomerkki Kuva: Kike_B
MUISTOKIVI : Punaisten muistomerkki

Sijainti Etelä-Pohjanmaa , Vaasa, , Suunnittelija Vilho Aalto Pystytysvuosi 1962 Pystyttänyt yhteisö Muistomerkin kuvaus Hautausmaan vieressä olevassa puistossa, vanhan hautausmaan pääportin läheisyydessä, on vuonna 1918 kansalaissodan oloissa henkensä menettäneiden työläisten ja torpparien muistomerkki. Patsas on punaista graniittia. Sen muodostaa korkea graniittipaasi, johon on hakattu miehen ja naisen hahmoa esittävä korkokuva sekä vuosiluku 1918. Patsaan takaosaan on hakattu suomen- ja ruotsinkieliset runosäkeet. Kunnossapidosta huolehtii Vaasan kaupunki. Muita tietoja Tiettävästi Vaasassa on/on ollut olemassa muitakin punaisten hautapaikkoja, mutta niistä ei ole tarkkaa tietoa.

Muistomerkki tunnetaan myös nimellä "Työläistenja torppareiden muistimerkki"

Työläisten ja torppareidenmuistomerkki

Paljastusjuhlallisuudet

Muistomerkin paljastusjuhlallisuudet pidettiin valmistelujen ja tehdyn päätöksen mukaisesti sunnuntaina syyskuun 2 päivänä 1962. Sateisesta syyskesästä huolimatta oli juhlapäivä yllättävän kaunis. Pieni raekuuro kulkueen järjestäytyessä ei kyennyt juhlamieltä himmentämään.

Juhlallisuudet alkoivat aamulla klo 8.00 muistomerkkitoimikunnan jäsenten toverien Saimi Itkonen, Lempi Anttila, Eemil Vahtero, Gideon Hakala, Eino Hakala ja Mauri Uittomäki tehdessä kunniakäynnin ja laskiessa seppeleen vanhalla hautausmaalla punaisten haudoille sekä entisen Vaasan punakaartin päällikön Matti Lammin haudalle ja uudella hautausmaalla entisen Vaasan punakaartin päällikön Salmon Kriikun haudalle.

Varsinaiset juhlallisuudet alkoivat klo 13.00 muistokulkueen järjestäytyessä Kansantalon luona Kirjastonkatu 11. Värikkäässä juhlakulkueessa oli noin 700 osanottajaa. Järjestölippuja oli kulkueessa 80. Kulkueen kärjessä marssi yliairueensa punakaartilaisveteraani K. Emil Vahtero ja marssimusiikista vastasi Yksipihlajan Työväen Torvisoittokunta, jota johti musiikkitirehtööri Fritiof Blomqvist. Kulkueen saavuttua muistomerkkiä ympäröivälle alueelle oli sinne kokoontunut useihin satoihin nouseva yleisöjoukko. Muistomerkin paljastusjuhlan alettua nousi yleisömäärä arviolta 1500–2000 henkilöön. Väkeä oli saapunut Etelä -ja Keskipohjanmaalta. Joukossa oli vanhoja harmaapäisiä työväenliikkeen veteraaneja ja myös nuorempaa polvea.

Kaikki olivat saapuneet kunnioittamaan vuoden 1918 oloissa henkensä menettäneiden tovereiden uhrautuvaa taistelua työkansan valoisamman tulevaisuuden puolesta. Juhlan avauksen suoritti Suomeksi ja ruotsiksi kansanedustaja Georg Backlund. Tämän jälkeen 150 jäseninen Demokraattisten Pioneerien lauluryhmä lauloi ”Pioneerien testamentin”. Elmer Diktoniuksen käsialaa olevan juhlarunon lausui näyttelijä Veikko Mylly.

Muistomerkin paljastuspuheen piti punakaartilaisveteraani Kusti Kulo ja sen jälkeen lauloi ”Oras” kuoro kuoronjohtaja Sulo Piilikankaan johdolla Sibeliuksen ”Finlandian”. Seppelten laskun jälkeen luovutettiin muistomerkki Vaasan kaupungille. Luovutuksen suoritti muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja ja muistomerkin otti kaupungin puolesta vastaan valtuuston II varapuheenjohtaja Akseli Roden. Soittokunnan esitettyä hymnin ”Työläissankareiden muistolle”, päättyi paljastusjuhla yleisön laulamaan ja soittokunnan myötäilemään Maamme-lauluun.


Tämä sivu on minitynkä, vain hyvin lyhyt aiheen esittely.
Voit auttaa Vaasapediaa kirjoittamalla artikkelille kunnon alun.