Vaasa muuttuva kaupunki 8

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 8

Tässä torin koilliskulmassa näemme konkreettisesti, kuinka rajusti kaupunkikuva voi muuttua - ja lyhyessä ajassa. Ja hyvä näin, ainakin tässä tapauksessa, sillä kun katsoo wanhaa kuvaa vasemmalla, niin tämä torinurkka oli tosi surkean näköinenvielä kymmenisen vuotta sitten...

Wanhan kuvan vasemmalla oleva kioski on sama kuin tänään - ennen vaan mentiin ostoksille Punaisen Ristin kioskille ja nyt mennään R-kioskille, pikku tavarataloon, josta saa vaikka Savon Sanomat jo aamulla ja kahvipaketin ja ässä-arvan. Homma siis pelaa.

Keskellä oleva puutaloröttelö viimeksi toimi Teräksen myymäläosastona. Eipä ole enää Terästä enää Vaasassa eikä muuallakaan Suomessa - Teräs kuului Vaasan katukuvaan ja image'iin vahvasti ja antoi työtä monelle vaasalaiselle. Sieltä 'skäre-kansa' haki venetarvikkeet ja maalit ja moottorinkin keväällä. Siellä palvelu oli sitä vanhanajan hyvää palvelua, myyjät ja ostajat vaihtoivat kuulumisia, veneasioista ja kalastusvehkeistä kotoisasti neuvoteltiin, kinasteltiinkin kaikessa kaveruudessa. Teräksen menettäessään Vaasa menetti jotain itsestään. Kun vielä kieliriita rehotti, niin fintuppi haki tavarat Teräksestä ja hurri Hartmannilta, tosi on sano Lassila...

Siinä vieressä oleva kaksikerroksinen kivitalo tänään luultavasti lain voimalla säästettäisiin, oli se niin upea ja siinäkin viimeksi oli Teräksen toimintaa. Takana on Lassila & Tikanojan talo, tämäkin firma on niitä perusvaasalaisia, sekin ensin hivutettiin Seinäjoelle ja sieltä Helsinkiin. Meni sekin vaasalaisilta ja tehtaassa nyt opiskellaan.

Tuossa puutalossa kulmassa toimi aktiivisesti sotien jälkeen kahvila-ravintola Mokka, joka joka maineeltaan ei ollut ihan pulmunen, pilsneriä, pajatsoa ja pahamaineista jengiä.

Tänään valtaa tuo harmaa kivilinna, Sampo-talo, puolet torin näkymästä ja sieltä saa vakuutuksen, leivät ja vaatteet samalla vaivalla. City-Market on puraissut markkinaosuutta kymmeniltä pikkukaupoilta tässä entisessä Nikolainkaupungissa. No, tämä on sitä uutta kaupantekoa tämä hehtaarivalinta...

Vanhan vaasalaisen silmään tuo ei tahdo istua tuollainen massiivinen rakennus. J moni pitää sitä kuulemma rumanakin, no, makuasioista ei kiistellä.

Torin kuva kaupungissa on vahvasti muuttunut, toivottavasti saa nyt olla vähän aikaa rauhassa. Ainakin museoväki on huolestunut, ettei vaan alatorin Shellin taloa hävitetä, se on rakennuskulttuurillisesti arvokas ja näpit irti kauppahallista, tuosta Stenforsin kauppahallista vuodelta 1900, onnea vaan 85-vuotiaalle! Lolli-pop-talo vierestä hävitetään ja joutaakin hävitettäväksi monen mielestä, mutta Halli Oy kyllä jättää vaasalaisille rakkaan kauppahallin.

Kehitys kulkee eteenpäin ja se on hyväksyttävä, vaikka vanhasta jäärästä joskus tuntuu että turhan nopeasti...

PEKU HAAPALINNA