Vaasa muuttuva kaupunki 35

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 35

Sarjassa on käsitelty kuten kutsutaan HOPIN talo ja KOPIN talo, mutta nyt mennään SYPpiin...

Vasemmanpuoleinen tushipiirrosaihe on 1930-luvulta. Siinä on mielenkiintoinen tuo nykyinen Shellin talo eli oikeastaan Jaakko Finnilän talo historian perusteella.

Talon rakennutti Setterbergin, Vaasan isän, piirustusten perusteella kauppias ja raatimies Henrik Efraim Hellsberg. Vuoden 1880 kieppeillä talo siirtyi kaupan kautta suuren kauppaliikkeen Jakob Finnilä & Co omistukseen... siitä tuo mainittu nimitys.

Tänään on julkisivu toinen kuin tuossa piirroksessa. Huomatkaa parveke, joka siis on poissa tänään. Talo on ollut tällä vuosisadalla myös varatuomari Bouchtin suvun hallussa ja sieltä parvekkeelta kuulema Christer B pikkupoikana seurasi valkoisten paraatia torilla ja näki myös valkoisen kenraalin Mannerheimin ottamassa paraatijoukkoja vastaan, mielenkiintoinen detalji talon historiassa ja tunnetun vaasalaisen nuoruudessa...

Tämän talon vieressä oli pitkä puutalo, joka purettiin vuonna 1925. W. G. Palmqvist ja C. Schoulz suunnittelivat siihen tämän SYPin talon ja se valmistui vuonna 1926, ripeää vauhtia siis siihen aikaan... ja talon virallinen nimi on Unitas. Sen voi lukea SYP-FBF mainoksen keskeltä ylimmän kerroksen yläpuolelta, jos silmä sallii.

SYPin vieressä on kaikille tuttu talo nimeltään Commerce (=-kauppa), joka valmistui jo 1912. Piirustukset laati vaasalainen arkkitehtitoimisto Bruun & Schoulz. Talo rakennettiin taloudellisen nousukauden vallitessa ja sen huomaa! Pohjakerros on aitoa punaista graniittia ja pylväät aitoa luonnonkiveä. Tontin silloin omisti raatimiehen leski Carolina Hultin, joka siis toimi Commercen rakennuttajana.

Tämä Vaasan alatorin silhuetti on todella komeaa katseltavaa arkkitehtonisesti. Ylätorin kulkijan on joskus syytä kääntää katsetta tänne alatorille ja katsella komeita taloja: OP-talo, Commerce ja tämä Unitas eli tavallisimmin SYPin talo.

Eipä löydä moista rivistöä kovinkaan monen kaupungin torin varrelta. Itse toriahan tullaan saneeraamaan ja muuttamaan, mutta eiväthän ne veitikat näitä järkäleitä pysty siirtelemään, vaikka haluja olisikin...

PEKU HAAPALINNA