Vaasa muuttuva kaupunki 33

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 33

Tottakai vaasalinen suunnilleen tuntee kaupunkinsa. Tietää torin, tietyt suuret rakennukset, Vaskiluodon, Präntöön, Hietasaaren, Kaupungintalon ja kymmeniä muita kohteita.

Mutta kun on kyse kuopiolaisesta, kotkalaisesta, mänttäläisestä ja vaikkapa inarilaisesta, niin heille Vaasaa luonnehtivat, voidaan sanoa, Vapaudenpatsas, Höyrymyllyn tornit, entinen jalkapallokaupungin maine ja hotelli Central.

Tämä Central hotelli on ollut matkamiesten parissa kautta maan jo 1920-luvulta kuuluisa hyvän ruuan paikkana. Ja myös hymyilevän sutjakkaasta palvelustaan tunnettu. Tottakai myös vaasalainen on samaa mieltä ja siellä on moni nuori kaupunkilainen päässyt ensimmäisen kerran elämässään kulinaaristen nautintojen pariin. Ja hyvä näin. Hyvän ruuan arvostaminen on kulttuuria jo sinänsä... miellyttävää sellaista.

Tuossa vasemmanpuoleisessa kuvassa on kortti, jossa Ida lähettää jollekin sydämelliset syntymäpäiväonnittelut ja viisaasti kyllä, pannut menemään Central-hotellin kortin:

Siinä se onkin alkuperäisenä Central-hotelli: kaksi puurakennusta ja rakennettu 1920-luvun keskivaiheilla. Perustaja oli konsuli Harry Schauman, tunnettu hyvän ruuan ystävä ja siitäasti on ruoka ollut tässä talossa aa ja oo.

Puutalo purettiin ja vuonna 1941 valmistui funkistyylinen kaikille tuttu kivitalo ja sitten vielä lisärakennus 1972. Hotelli oli nykyisessä asussaan ja alttiina monipuoliseen hotellipalveluun...


Centralin sijainti keskustassa on aivan ihanteellinen sekä matkustajalle että vaasalaiselle, molemmat sinne vaivatta löytävät. Tänä päivänä siellä on 135 huonetta ja 9 huippuluokan sviittiä ja kaikissa luonnollisesti kaikki nykyajan varusteet. Väri-TV on kaikissa huoneissa ja tämä onkin matkustajalle etu, sillä näkyyhän täällä molemmat Ruotsin kanavat. Aikamoinen ihme sisämaan asukkaalle!

Schauman on saanut nimikkokabinetin. Se on pastellinsävyinen ja romanttisessa miljöössä voi järjestää perhejuhlia ja arvovaltaisia yritysjuhlia.

Katutasossa on nykypäivään kuuluva Golden Gate niminen baari, se on tapaamispaikka, istumispaikka, viihtymäpaikka, seurustelupaikka ja paikka joka menoon...

Sauna kuuluu suomalaiseen hotelliin ilman muuta ja Centralissa on niitä peräti kolme kappaletta. Siellä voi saunoa koko matkustava perhe tai yritys pitää mukavissa ympyröissä edustuslöylyt tahi pikkupalaverinkin.

Tietysti valioluokan hotellista löytyy kaikki mahdollinen palvelu ja erikoisesti on panostettu konferenssijärjestelyihin.

On siinä meillä sellainen hotelli tämä Central, että kehtaa sinne muunsuomalaisen viedä viihtymään ja sopii sinne poiketa herkuttelemaan kaupunkilaisenkin. Ja jos vaasalaisella on oikein ison juhlan aihe, niin kyllä sitä Centraliin silloin suunnistetaan. Eikä koskaan petytä.

PEKU HAAPALINNA