Vaasa muuttuva kaupunki 31

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 31


Vaskiluodon satama 1892

Kaupungin satama on portti maailmalle ja laivan pillin vihellysääni on vapaan miehen symboli.

Vasen kuva on vuosisadan alusta ja otettu valokopioksi. Kuva saatiin käyttöön vaasalaisrouva Helena Luhtalalta. Kiitos.

Tässä vanhan allakan ohjeita merenkulkijalle:

Tässä vuosisadan alun ohjeita saaristossa veneilevälle huvila-asukkaalle. On syytä ottaa huomioon sataman kaksi eri möljää.

Vaskiluodon satama valmistui v. 1892, ja on se 1 kilometriä pitkän, Kaupunginselän poikki kulkevan penkereen kautta yhteydessä valtion rautateiden kanssa. Kaikki penkereeseen tarvittava sora on vedätetty Vanhan Vaasan kaupunkialueelta. Satamassa on kaksi lounaaseenpäin menevää möljää, joista pohjoinen on 600 ja eteläinen 450 jalkaa pitkä. Vedensyvyys on 24 jalkaa.

Pohjanlahdesta johtaa kaupungin satama-alueelle neljä kruununväylää, jotka kaikki yhtyvät Suurhevon (Storhästen) kallion luona, joka pohjoisessa rajoittaa Ristisataman selän (Korshamnsfjärden). Eteläisintä - Bergöön väylää - käyttävät ainoastaan pienemmät laivat, sillä se on paikoittain ainoastaan 10 jalkaa syvä. Bergööstä kaupunkiin on noin 30 kilometriä. Muutamia kymmeniä kilometriä Bergööstä pohjoiseenpäin on Pihlajaluodon saariryhmä (Rönnskär), jonka läpi johtaa sangen syvä, mutta mutkikas kulkuväylä, sekä vielä noin 30 kilometriä pohjoiseenpäin käy Pohjoiskarien väylä (Norrskär). Norrskärin majakan pohjoispuolelta, Pihlajaluodosta on kaupunkiin 50 ja Pohjoiskarista noin 80 kilometriä. Pohjoisin kulkuväylä pitkin rannikkoa on matala ja vaarallinen, jonka tähden sitä käyttävät ainoastaan pienemmät laivat.

Oikeassa kuvassa on jokaiselle vaasalaiselle tuttu Vaasanlaivojen satamaterminaali. Sen piirsi arkkitehti Asko Halme, Vaasan poikia. Joku on moittinut terminaalin rappuja, niitä joita käytetään laivaan noustessa, ovat kuulemma kapeat ja jyrkät. Siinä siis tullaajien hallissa. Leveätkin raput voivat olla kapeat, kun laivasta tulee ulos matkan jälkeen...

PEKU HAAPALINNA