Vaasa muuttuva kaupunki 26

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 26

Tämä on Koulukadun ja Vaasanpuistikon kulmaus. ennen niin rauhallinen ja nyt vilkas. Vaskiluodon hotellit ja tietenkin Vaasanlaivojen kova liikenne imevät ihmiset ja autot tämän kulman kautta. Siinä on ehkä kaupungin suurin liikennevalo, siis kooltaan, punainen. Kaikki turvallisuudeksemme.

Suoraan edessämm on monille tuttu Seurakuntasali ja taaimmainen rakennus on seurakunnan ensin valmistunut talo, viiskytluvun alussa ja siinä on ns. papinkanslia. Työ oli rakentajalle vaativa ja pankaapa merkille ensi kerran asioidessanne rakennuksen komea kivilaatoitus sisäänkäynnissä. Sen teki kaupungin rakennusmestareille ja -miehille tuttu alan arvostettu ammattimies Kivineva, etunimi on unohtunut; ammatistaan oikealla tavalla ylpeä ammattimies, niitä viimeisiä mohikaaneja.

Vanhemman rakennuksen kohdalla oli 40 vuotta sitten tuomari Söderbergin kaunis ruskea puutalo ja laaja pihamaa omenapuineen. Siellä pojat kävivät "hostaamassa" (syksyllä omenavarkaissa).

Vaasanpuistikko kuusi on tässä kulmassa komea nykyaikainen kerrostalo. Juuri siinä tontilla oli kuuluisa Dunckerin monttu sotien jälkeen. Kaupunkilaiset puhuivat, että siihen on turha yrittää rakentaa, sillä vetelä pohja menee suunnilleen Kiinaan asti! Nyt on kuitenkin rakennettu tuo 'kuutonen'. Monttu oli aina täynnä vettä ja syksyisin Koulukadun jengi kävi siinä "hungaamassa". Se tarkoitti heikolla jäällä uhkarohkeaa keinuttamista ja monen kaverin silloiset golf-housut kastuivat ja ministeri Niemen velipoika Antti oli vähällä hukkua. Eipä tajuttu hengenpelastusmitalia anoa!

Juhonnurkka valmistuttuaan herätti kovaa kohua, sillä luultiin sen erikoisten seinämateriaalien lentävän maailman tuuliin myrskyssä. Siinäpä tuo vaan seisoo Vaasanpuistikko ykkösessä.

Vinosti vastapäätä Koulukadun kulmassa oli puutalo ja siinä kuuluisa hyvä valokuvaamo. Taiteilija Lasse Bergendahl (ent. Wirtanen) asui ja taiteili siinä, opetti ruotsalaisen yhteiskoulun oppilaita piirtämään ja nyt elelee eläkefaari Präntööllä. Terveiset. Seuraavakin talo rantaan päin on vieläkin komea aikansa monumentti ja siinä asuivat mm. Vasabladetin Sundqvist.

Jos kulmasta mennään kortteli sairaalan suuntaan, tullaan Rauhankadulle. Siinä kulmassa oli Hasen musiikkikoulu. Tyyne Hase oli maankuulu ja laulupedagogi. Pahat kielet kertoivat, että kerran kesällä isäntäväen ollessa saaressa huvilalla, pikkujannut panivat puolisen kiloa strömminkiä postiluukusta sisään - voi vain kuvitella tuoksut Hasen tultua kotiin...

Hasen talon vastapäätä oli Erkkilän komea puutaloryhmä, joka vei koko kulman. Siinä asui varatuomari Christer Boucht perheineen ja mainittu Niemen perhe. Bouchtin Peter oli aivan pikkukundi ja roikkui jo Koulukadun jengin hännillä, mikäli läksynluvuiltaan ehti... tuomari hänestäkin tuli.

Nyt ei saatu kelvollista valokuvaa vuosien takaa, mutta vasemmanpuoleinen arkkitehtipiirros on saatu seurakunnalta ja tämä talo oli tässä ennen tätä uutta taloa, os Koulukatu 28. Se oli harmaa ja siinä oli viimeksi seurakuntien Diakonissatoimisto ja nuorisotilat. Nelkyt- viiskytluvun vaihteessa juuri tuon kulmaikkunan takana oli räätäliverstas ja siellä suhtkoht nuori räätäli. Siihen aikaan piti housut olla hyvässä 'veitsiprässissä' kun mentiin koululaistanssiaisiin. No, hän prässäsi poikien housut ja olemattomaan hintaan, reilu mies!

Koulukatu 32 on ns Köpingin talo ja siinä A-rapussa asui nykyinen kaupunginarkkitehti Asko Halme ja sisarensa Totte kouluaikana, nykyisin Espanjassa asuva kuuluisa taiteilijatar Totte Mannes. Kulman takana Rantakadulla asui Pauli Opas. Lyseon poikia ja nykyisin Suomen Japanin suurlähettiläs Tokiossa. Vaasalaiset vaan tuntuvat pärjäävän...

Askon isä oli huippusprintteri ja omisti satasen SM:n 30-luvulla, tuomarismies.

Tällaisia asioita näiltä kulmilta - tilanpuute estää menemästä pidemmälle historiaan. On kulma muuttunut.

PEKU HAAPALINNA