Vaasa muuttuva kaupunki 25

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 25

Vasemmanpuoleinen kuva on vuodelta -67 ja sevoisi olla yhtä hyvin vajaat kymmenen vuotta vanha. Mutta nurkka on täydellisesti muuttunut ja uudistunut, kun katsoo uutta kuvaa ja K.E. Nyman ja City-market ovat astuneet areenalle.

Nyman yhtiön Puuhevonen, entinen tukkuliike Sampo, elokuvateatteri Rio ja kahvila Otava, joista on jo kerrottu sarjassa ja sittemmin Teräksen myymälästä. Välissä tietenkin ruokala Santos. Se oli monen suosikiruokala ja ainakin entisen Teräksen myyjät siellä usein söivät. Rintalan Bobi, palloilumiehiä siihen aikaan, söi kevyesti puolitusinaa nyrkinkokoisia tai pari kalossinpohjan kokoista pihviä.. Se oli kai viimeinen miesmäisten annosten tarjoilupaikka! Tässä toimi myös sanomalehti Ilkan toimitus ja konttori kolmen hengen iskuryhmänä heti Ilkan muutettua Maasillan kupeesta Seinäjoelle. Se olikin viisas temppu - maakunnan lehti maakunnan sydämeen ja on toimituksellisesti ammattipiireissä arvostettu. Ja Aaretin, nyt eläkkeellä, pakinoita luettiin lehtien toimituksissa silmät tapilla. Vieläköhän jaksais kynä kipunoida?

Nikke Philp omisti ennen Vaasan elokuvateatterit: jo mainittu Rio, Gloria, Hollywood ja Scala, sen nonstop-ohjelmista on myös tässä sarjassa kerrottu. Riossa oli usein kunnon willinlännen kuvia, joissa mm Wallace Beery virnisteli ja John Wayne-vainaa ammuskeli.

Philp oli mukava mies ja antoi mm. silloiselle varuskunnalle vapaalippuja Rioon, siellä JP I asevelvolliset saivat ilmaiseksi katsella elävää kuvaa ja monella oli 'vanikkaa' puseron alla; eihän suklaata sun muita kotkotuksia ollut eikä varaakaan. Rion oli muuten sisustanut ja somistanut myös näissä hörinöissä mainittu Tanu 'Nälkä' Manninen, myös silloinen Suomalaisen teatterin lavastaja.

Gloriassa esitettiin lähinnä sen ajan suurfilmit ja raamatulliset spektaakkelit kuten Ben Hur ja monet muut. Hollywood oli vähän nykyaikaisten studio-mallisten tyyppinen.

Sampon tukkuliike, joka paljolti oli erikoistunut viljan tukkukauppaan ja piharakennuksessa oli laari, teki konkan. Sen viimeinen johtaja Arimo Hirvi, nyttemmin turkulaistunut mainosukko, oli kova sana jääpallomaalivahtina. Taisi pelata pari maaotteluakin. Se oli aikaa, jolloin vaasalaispalloilijat olivat kurssissaan, mm. Helsingin olympialaisissa futisjengissä pelasivat Stolppe, Myntti, Beijar, Martin ja joku taisi olla varamiehenä. Ole taisi tehdä maalinkin jossain matsissa? Nyt eivät pojat pärjää edes kakkossarjoissa. Missä vika? Oikein päähän ottaa kun Kemistäkin tulee futisporukka mitaleita kärkkymään SM-sarjaan! Sen vielä ymmärtää, jos siellä hoojiikoo, tepsi ja kupsi pärjää, mutta joko vapisee Vaasan veri?

No, sitten siihen tuli City-marketin kolossi, Sampo-talo sekin, vakuutuksia ja toiseen nurkkaan vastikään K.E. Nymannin pääkonttori omaan taloonsa, julkisivu Hietasaarenkadulle päin. Poliisit saivat lopulta tarvitsemansa tilat Rauhankadulta Nymanin vanhasta talosta (uusi muuten sekin) ja jo oli aikakin. Entisissä tiloissa on vielä järjestyspoliisi ja juoppoputkat.

Kun tämä huliganismi ja muu maailmanmeno on ihan ulapuuhaa, niin kyllä Vaasan rehti poliisikunta ansaitsee poliisitalon kunnollisiksi työtiloikseen. Eihän Vaasassa uskalla mennä miehenmittainen selvä kansalainen illalla edes koiraa ulkoiluttaa! Muissa kaupungeissa näitä työtiloja kyllä jo on.

K.E. Nymannin rakennusfirma kuuluu Vaasan rakentajiin vankasti ja on ihan valtakunnallinen rakentaja. Sen perusti samanniminen kadettikoulun käynyt rakennusinsinööri Karl Ehrling Nyman, joka velipoikansa Svennan kanssa koki traagisen loppunsa Romaniassa -74 tammikuussa auto-onnettomuudessa ja siinä meni myös veli ja työkaveri Sven. Se oli kova isku koko kaupungille.

KooEe oli tunnettu kyvystään valita hyviä alaisia. Firma on tästä syystä porskutellut hyvin eteenpäin. KooEe oli vaativa, mutta viimeisen päälle reilu työnantaja ja siinä talossa tunnetusti kansa viihtyy hommissaan. Alkutaipaleellaan hän toi huokean asumismuodon Vaasaan ja Suomeen, norjalaiset Selvaag-talot. Niitä on mm. Raviradan nurkilla. Isä Ville Nyman oli muurari ja tavallaan firman alkuunpanija. Tunnettu huumorimies duunareiden parissa.

Nyt on konttorihenkilökuntaa kuudettakymmenettä ja henkilökuntaa kuudettasataa Loviisasta Pohjois-Suomeen. Moni vaasalaisperhe asuu Nymannin tekemässä talossa.

Tässä kulmassa ja korttelissa huomaa todella rajun kaupunkikuvan muutoksen. Onko se sitten hyvä asia vaiko ei, sen päättäköön itse kukin ymmärryksensä mukaan!

PEKU HAAPALINNA