Vaasa muuttuva kaupunki 24

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Johan Hagström

Vaasa - muuttuva kaupunki 24

Wanha kuva on taas saatu Pohjanmaan museosta käyttöön (ei ole toistaiseksi käytössä) ja uusintakuvattu Kirjapaino Oy:ssä. Kiitos. Oikealla oleva puutalo on vieläkin siinä; toivotaan ettei romahda syysmyrskyissä Pitkällekadulle. Siinä toimii urheiluliike Slalom.

Komea puutalo on nykyisin Centrum'in edeltäjä ja hajotettiin 1958. Tontti kulki LABOR-nimellä 50 vuotta sitten. Mainittu tavaratalohan on nyt kaikille vaasalaisille tuttu ostospaikka ja useaankin kertaan muutettu ja saneerattu. Viimeksi ravintolat, vanha pystybaari ja Dancing House. Kirjoittaja hämmästelee muitten mukana tätä outoa viehtymystä englanninkieleen. Nyt on tanssiravintola Caribian People Karibian kanssa (puhuvat kaupungilla ceepeestä) ja vanha mukava pystis on Amadeus, Mozartko kummittelee?

Kaikkihan sen tietävät, että tämä kadunkulma on kautta aikain kulkenut nimellä "Osulan Kulma" ja tottakai tuo Osula tulee vanhasta Vaasanseudun Osuuskaupasta eli på svenska Vasanejdens Andelslag.

Edesmennyt poliisimestari Somero tuurasi muuten lyseossa joskus "Vateenia" maantiedonopetuksessa eikä tykännyt tästä kulmasta kuten ei muukaan poliisikunnasta. Se oli vähän niin kuin lestinheittäjien ja joutilasten mestaa ja kokoontumispaikkaa jo aamuvarhain. Siellä joskus tapeltiinkin ja tuo nimi kalskahti kunnon kaupunkilaisporvarin korvaan pahalta. Liioittelua lienee sen huonossa maineessa ainakin hitunen.

Moni kai muistaa miehen nimeltään Ben Ali Bey, Valkoinen Sheikki Präntööltä. Hän oli ansioitunut sen ajan tivoli- ja sirkustaiteilija ja ehkä ensimmäinen alan mies Suomessa, joka näytöksessä sahasi naisen kahteen palaan! Nimi oli Billing, Svennan isä.

Olisiko tuossa wanhassa kuvassa näkyvä teltta Ben Ali Bey'n tempputeltta? Yleensä hän esiintyi tivolien yhteydessä Hietalahden Huvilan tienoilla. Tietääkö kukaan kuvan teltasta?

Svennan ikimuistoisissa häissä olivat muuten todistajina taiteilija Veikko Takala, velipoikansa Eki ja kirjoittaja.

Centrumin vastapäätä oli, ja on vieläkin, ennen Stenbergin pankiksi sanottu Vaasan Säästöpankin alkuperäinen pääpaikka, nykyään torin kulmassa. Se oli silloin hyvässä maineessa lainanantajana ja moni pientalo on Vaasassa rakennettu Stenbergin lainoilla ... silloin vielä pankkitoiminta oli kodikkaan ihmisläheistä, nyt on kaikenmaailman ATK-päätteet ja koneet ja kortit ja verinen kilpailu eri pankkien kesken.

Kovasti tämäkin kulma on muutamassa kymmenessä vuodessa muuttunut sekä ulkonäöltään että liikenteen vilkkaudessa, nyt liikennevalotkin!

Kehitys kehittyy, sanoi entinen ulkoministeri arvoituksellisesti ...

PEKU HAAPALINNA