Vaasa muuttuva kaupunki 22

Vaasapedia
Versio hetkellä 27. helmikuuta 2008 kello 06.10 – tehnyt 62.236.208.34 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 22

Vaasalainen tietää, missä seisoo Kruununmakasiin. Sehän on tuolla rannassa parisataa metriä Vaasan linnan eteläpuolella. Massivisena kolossina se uhmaa myrskyjä ja sateita. Kun sitä katsoo Sundominlahden puolelta kuten tässä wanhassa kuvassa, niin huomaa sen korkeuden ja pituuden kultaisen leikkauksen suhteen, se siitä tekee kaikessa karuudessaan kauniin.

Pikkupojat sitä vielä nelisenkymmentä vuotta sitten katsoivat kunnioituksella ja pelolla, ikkunattomana ja mustan tummana syyspimeällä vartiomiehen sitä kiertäessä se pani mielikuvituksen liikkeelle, mikä lie kummituslinna!

Kiertovartiota ei ole enää vuosiin siellä nähty eikä muitakaan vartiomiehiä, heidät on korvannut nykyaikainen elektroniikka.

Se on arkkitehti Setterbergin luomus kuten melkein koko Vaasan merkityksellisimmät rakennukset ja asemakaava. Se oli alkuaan viljamakasiiniksi rakennettu ja siirtyi varuskunnan käyttöön Suomen saatua Itsenäisyyden ja on sitä vieläkin. Nyt sitä isännöi Vaasan läänin sotilaspiiri.

Siellä on vuosikymmenien saatossa säilytetty aseita ja kaikkea, mitä iso joukko-osasto tarvitsee, miinoja ei siellä ole koskaan säilytetty huhupuheista huolimatta.

Majuri O Wetterstrand on pitkälti tutkinut Vaasaan sijoitettujen joukko-osastojen historiaa, muttei hänelläkään ole mitään uutta tietoa Kruununmakasiinista.

Se on ollut varastona vuosikymmenet ja on erittäin sopiva tähän tarkoitukseen vieläkin. Museoväki näkisi Kruununmakasiinin yhä mieluummin varuskunnan hallinnassa ja käytössä - pysyisi alkuperäisessä kunnossaan parhaiten näin.

Tietääköhän kukaan vaasalainen Kruununmakasiinin suurta salaisuutta tänään?

Majuri Wetterstrand kertoo meille, että tiiliseinän ja sisäpuolella olevan hirsiseinän välissä on yhden metrin verran tyhjää eli ilmaa, 'valohoitoa'.

Miksi näin? Hän toteaa, että on mietitty tähän kaksikin syytä: ensiksi, seinää poraamalla ei sieltä pystynyt varastamaan viljaa, näin pitkää poraa ei ollut ja miten se vilja olisi kulkenut metrin 'tyhjän päällä'. Toinen luonnollinen selitys on se, että tämä metrinen rako toimi tehokkaana eristäjänä ja vilja pysyi kuivana. Ehkä molemmat seltykset ovat käyttökelpoisia.

Vaasan Kruununmakasiini on tunnettu, mutta sen historia on pitkälti tuntematon, lisätieto sen vaiheista olisi paikallaan. Tietääkö joku jotain siitä?

Tsaarinvallan aikana Venäjällä kaikki kasarmit Mustaltamereltä Ouluun tehtiin just samojen piirrustusten mukaan. Naapurin puolella niitä on kymmeniä, mutta meillä on Turussa, Vaasassa ja Oulussa samanlaiset kasarmit. Kruununmakasiini on eräs vaasalainen nähtävyys ja menneen ajan muistomerkki, karu ja komea.

PEKU HAAPALINNA