Vaasa muuttuva kaupunki 15

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Johan Hagström
Kuva: Johan Hagström

Vaasa - muuttuva kaupunki 15

- Mee Fylgiaan! Näinhän sitä sanottiin Vaasassa nelkyt- ja viiskytluvulla poikajoukossa, jos jollekin sattui fibaus, munaus jalkapallokentällä, koulussa tai jossain muussa senikäisten tärkeässä asiassa. Mikä ihmeen fylgia, kysyy sinipunatukkainen nykynuori?

Se oli kunnianarvoisa vanhainkoti Korsholman- ja Kauppapuistikon kulmassa. Fylgia-hem för de Gamla oli virallinen nimi ja siihen usein lisättiin'och rika'. Sillä varakkkaimpien paikkahan se olija muille löytyi Fatiooli'.

Marraskuun 3. päivänä 1890 oli juuri avatulle Handelsgillet'ille kokoontunut 39 daamia lehdissä julkaistun vetoomuksen houkuttelemina. Rouva Hanna Schauman, 32, tämä nuori rouva, piti sellaisen puhetaidon huikeimmatkin vaateet ylittävän puheen, että tulkinnan varaa ei löytynyt, kun yhdistys oli perustettu, sihteeri sun muut valittu ja nimikin lyötiin lukkoon jo 24. päivänä samassa kuussa.

Yhdistyksen tarkoituksena oli ylläpitää Handelskårenin varattomille sairaskassaa - varsin edistyksellistä touhua sata vuotta sitten! Syksyllä ja keväällä joka maanantai klo 16-19 pidettiin ompeluseuraa ja saadut varat menivät mainittuun tarkoitukseen myyjäisten kautta.

Kauppias G. H. Pesonen oli sairastunut yhtäkkiä ja antoi tehtäväksi monivuotiselle uskolliselle huushollerskalleen (noin silloin sanottiin) Augusta Rosbergille tehtäväksi toimittaa ja lahjoittaa omaisuus tälle yhdistykselle sanoen vain näin: - Augusta vet nog, kyllä Augusta tietää. Luulisin, että tämä on tässä kaupungissa nopeimmin ja yksinkertaisimmin tehty testamentti!

"Testamenttiin" kuului myös tontti Kauppapuistikolla ja sille nousi wanhan kuvan mukainen rakennus eri vaiheittain. Gröna vinden, vihreä vintti oli toisen kerroksen kuuden huoneen osaston nimi jostakin syystä!

Talvisodan ajaksi koko väki oli viety turvaan Maalahteen erääseen kouluun, koska johto ei uskaltanut jättää vanhuksia kaupunkiin, sillä täällä olivat kauheat pommitukset Uuden vuoden pyhien aikana, kai sota-ajan suurimmat. Kymmenen päivää evakuoinnin jälkeen putosi suuri pommi Kauppapuistikko 35 pihalle. Sehän vinottain vastapäätä silloista Fylgiaa ja viimemeinittu kärsi suuria vahinkoja. Mitenköhän olisi vanhusten käynyt silloin, jos ei viisas johto olisi vienyt heitä sinne Maalahteen?

Onhan tuollakin talolla vaiheita kuten elämänvaiheita sen asukkailla silloin. Lahjoituksin tuli paljonvaroja ylläpitoon ja muuhun. Tässä ei kuitenkaan ole tilaa sen suuren kirjon kuvaamiseen, mitä Fylgia kokonaisuudessaan merkitsee Vaasan ruotsinkielisille, nuorille ja vanhoille.

Uuden kuvan esittämä uusi Fylgia nousi vuonna 1968 tähän Koulukatu 34 numeroon, Köpingin talon viereen ja sopiipa kaupunkilaisen ohikulkiessaan omistaa kunnioittava ajatus nykyisille asukkaille; he ovat oman kekonsa kantaneet Vaasan hyväksi.

PEKU HAAPALINNA