Vaasa muuttuva kaupunki 12

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa - muuttuva kaupunki 12

Kuva: Pohjanmaan museo (kuvaa ei ole toistaiseksi)

Kuten wanhasta kuvasta näkyy siinä toimi ainakin Katajamäen karvalakkikauppa ja Heralan Erkin kenkäkauppa. Erkki muutti kenkänsä Pitkällekadulle Tiklaksen taloon ja siellä myy vieläkin kenkiä sun muita lapikkaita. Velipoikahan on myynyt näitä iät ja ajat kauppatorilla. Mäessä oikealla oli bensa-asema ja piha avara ja laaja. Siellä pihanpuolella asui ainakin aikoinaan Södergårdin Ekka, mies joka teki ja tekee hampaat herroille ja narreille, sopuhintaan...

Mutta. Tämä talo jää Vaasan taidehistoriaan ja on hyvä, että kuva on säilössä Pohjanmaan Museossa. Yläkerrassa aseman puoleisessa siivessä, missä on kolme kaari-ikkunaa, piti muutaman ateneumia, studiota, luolaa, kapselia, miten vaan asujan mukaan monipuolisesti lahjakas ajatusten, toiminnan, ystävyyden ja taiteen mies taidemaalari Tauno Okkonen. Taunolle tyypilliseen ajatuskulkuun se välittömästi juhlallisesti ristittiin Nousevan Auringon Taloksi. - Tauno syntyi Valtimossa ja loi uraa armeijan palveluksessa, kunnes keuhkot, -p-le, sanoi Tauno, rähjääntyivät ja Östanlid'in parantolassa toinen poistettiin. Se oli Taunolle eduksi, sillä nyt hän jätti aukon riviin ja alkoi maalata koko laajan sydämensä voimin. Viimeiseen hengenvetoon Laihialla hän piti yhteyttä JP 1:n aseveljien foorumina aliupseerikerho, nyt toimiupseerikerho. Siellä elää Taunon henki muutenkin kuin lukuisten lahjoittamiensa arvokkaiden taulujen kautta.

Taunohan oli naimisissa Uusikylän Pentin siskon kanssa ja tätenkin kontaktit kuvantekoon säilyivät. Tauno oli muuten varsin isänmaallinen mies ja tunsi maan historian hyvin. Sängyn alla olivat kannel, Billnäsin seitsemän kilon leka ja Vänrikki Stoolin Kertomukset. Lapiomaisin kourin, mutta sielunherkästi hän joskus soitti kannelta ja hovi hiljeni siinä vaiheessa. Tauno oli kaiken hyvän sekoitus, blandinki: huumorimies, syvästi uskonnollinen (ilmenee taiteesta), uskollinen kaikessa, ymmärsi ja avitti ystävää, noudatti kaikessa pelin sääntöjä, itki kun siltä tuntui ja päästi saatanallisen naurun juuri oikeaan saumaan...

Kerran Tauno lähetti Spede Pasaselle inspiraation lähteeksi postitse paketissa katukiven, karjalanpiirakan ja katekismuksen ja Moshe Dyan'ille sähkeen: - Paina päälle, p-le, Okkonen, Suomi. Tämä kaikki kuvaa suuren persoonallisuuden huumoria. Satojen ystävien mielestä Tauno lähti muille maille maastoutumaan liian aikaisin. Mutta niinhän se on, että Jumala vie hyvät aikaisin ja me huonot vaan jäädään tänne taapertamaan... "siellä voi, pojat, paremmin pysyä suti kädessä, kun ei tartte täristä".

Kunnia Tauno Okkoselle

Tuo aikakausi on päättynyt ja vastikään paikalle noussut huippuhotelli Wasa; siellä sopii kaupunkilaisten piipahtaa ja matkamiehen levätä. Tilaa, viihtyvyyttä ja tyyliä on. Ulkopuolella kulkee panoraamahissi, tuo Japanissa yleinen, ja jos on taipumusta agrofobiaan (korkean paikan pelko), niin paras kääntää ahteri kohti ikkunasivua.

Ja kolossissa löytyy: 150 2-hengen huonetta kaikin nykyajan mukavuuksin ja tarpein, tilat tupakoimattomille ja allergikoille, erikoinen invalidihuone, kahvila, ravintola ja iltaravintola, saunat ja saunabaari, uima-allas, täysin nykyaikaiset kokoustilat, mukavuutta kaikkialla viimeisen päälle.

Kaupunki muuttuu, muuttuuko ihminen? Pantakoon tähän loppuun Taunon mielilause: - kuule, vaikeudet ovat aina voitettavissa, mutteivät kuvitellut vaikeudet.

PEKU HAAPALINNA