Tyrni

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Artikkeli on tynkä. Täydennä sitä: LIsää tekstiä ja kuva.

Merenkurkun vitamiinipommi

Tiesitkö, että kaikista Mailman marja- lajikkeista tyrnimarja sisältää useimmat ja eniten vitamiinejä!? (C-, A-, Bl-, B2-, B6-, E-, F-, K- sekä P-vitamiinejä).

Tyrni (Hippophaë rhamnoides) on hopeapensaskasveihin (Elaeagnaceae) kuuluva piikikäs C-vitamiinipitoisia marjoja tuottava pensas tai puumainen pensas.

Nykyään tyrniä kasvaa Suomessa Pohjanlahden rannikolla, Uudenkaupungin saaristosta aina Tornioon asti sekä Ahvenanmaalla. Suomenlahden rannikolta ja Turun saaristosta se sen sijaan puuttuu.. Ruotsissa tyrniä kasvaa Pohjanlahden rannikolla ja Kattegatin rannikolla. Kattegatin alueella tyrni on melko harvinainen, mutta Pohjanlahden länsirannalla se on paikoitellen yleinen ja alueelle tyypillinen laji. Tyrni on levinnyt Ruotsin itärannikolle epätasaisesti puuttuen välillä pitkiltä matkoilta kokonaan. Katkonaisen leviämisalueen selittää kasvin leviäminen Ruotsiin Suomesta useasta kohdasta, Ahvenanmaalta, Merenkurkun yli ja Haaparannasta. Norjassa tyrniä tavataan Atlantin ja Pohjanmeren rannikoilla. Islannissa tyrniä ei kasva luonnonvaraisena.

Pohjanmaalla kehitettiin 60-luvulla "tyrnipihdit", joilla tyrninmehu puristetaan suoraan pulloon.