Tullipakkahuoneen tulevaisuus

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Torstai 9. maaliskuuta 2000

Tullipakkahuoneen tulevaisuus herättää tunteita

Keskustellaan

Peku Sommerfelt kirjoitti tullipakkahuoneen käytöstä Pohjalaisessa 29. helmikuuta, ja Vaasan kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kaarlo Autio vastasi hänelle 7. maaliskuuta. Vastauksessaan Autiolle Sommerfelt puolustaa edelleen sitä näkemystään, että Sisäsataman rakennuksessa on kyllin tilaa myös Artistum Oy:lle.

Kuntsin säätiön hallitus on arvioinut nykytaiteen museon tilantarpeeksi tullipakkahuoneessa 1 850 neliötä. Siihen sisältyy 415 neliön tila, joka kiinnostanee myös paikallisia kuvataiteilijoita, kirjoittaa Kaarlo Autio vastatessaan kannanottooni rakennuksen käyttömahdollisuuksista. Siinähän se on, Vaasa-Sali, jota minä esitin! Ja varmasti kiinnostaa. .. Autio sanoo, että houkuttelisin kaupunginvaltuustoa siihen ratkaisuun, että rakennukseen tungettaisiin Artistum Oy:n (Fritz Jakobssonin) yksityinen kaupallinen museogalleria. Miksi? Ei sitä ”tungeta”, vaan se mahtuu ja tunnettuna nimenä Jakobsson vetää kansaa taloon, kuten mainitsin. Olen katsonut piirustuksia ja kuten kirjoitin, minua viisaammat ovat laskeneet, että sinne mahtuu Kuntsi, Mikola, Jakobsson ja Vaasa-Sali. Kuntsin taidekirjaston paikka on uudessa kirjastossa jo hyvän taidekirjaston jatkeena. Tässä lyhyesti minun kompromissiratkaisuni. Kuntsin kokoelmassa on häviävän pieni osa vaasalaistaidetta. Autio kirjoittaa, että olen ”maalaillut” kustannuksia. En osaa maalata, mutta minun ”ekonimisanalyyttinen kaupunkilaisjärjen” ylistykseni on taas ”vetkuttelua”!

Esitin, että asetetaan toimikunta tms. laskemaan miljoonat Kuntsilandian kohdalla ja menot/tulot kompromissiratkaisun kohdalla. Ja kaikkia osapuolia on kuultava. Ei kai kaupunginvaltuusto päätä näin suurta asiaa ihan tunnepohjalta; on siellä salissa vastuuntuntoa. Harkinta-aikaa tarvitaan. Autio tuntuu luottavan täysin opetusministeriön jatkuvaan tukeen. Minä en. Siellä vielä atk:n lisäksi napataan avuksi wanhanajan laskutikku, kun rahanjakoa arvioidaan.

Taide-lehdessä olleeseen kirjoitukseen Autio myös viittaa: Kannattaisi ehkä kuitenkin miettiä, mitä toimintaa yhteisön rajallisilla resursseilla kannattaisi tukea.

Autio kirjoittaa myös, että niiltä joilla on tarvittava poliittinen valta, puuttuu henkisen ja älylliset edellytykset kiinnostua nykytaiteesta. En kuulu tähän valaistuneiden asiaan vihkiytyneiden joukkoon. Mutta vankkaa vaasalaistaidetta pikkasen tajuan.

Peku Sommerfelt