Tori, halli, hautuumaa ja Askontalo

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tori, Halli, Hatausmaa ja Askontalo

Siitä ne ovat rutinoiden turistin ensimmäiset tutusmiskohteet. Torilla näkee ja tapaa kaikki kaupungin perustyypit: tavalliset ihmiset, originellit ja kylähullut. Hautausmaalla näkee kivistä nimiä ja tunnettuja kaupungin vaikuttajia ja yleinen kunto paljastaa kaupungin sivistystason ja tradition kunnioituksen. Halli on kaupungin näyteikkuna ja osto- ja ajantappopaikka.

MYYJÄT HERRASMIEHIÄ

Askontalo on asiaanvihkiytyneille erikoistapaus. Ja miksi? No, se on kuulun vaasalaisarkkitehti Viljo Rewell’in ensimmäinen asuin ja liiketalo, kuusikymmentä vuotta sitten piirretty ja rakennettu funkkis-luomus. Nimi tulee siitä, epävirallinen, että huonekalujätti Asko piti siinä alakerroksissa valtavaa myymälää. Edesmenneet Kasi Westergård, maaherran veli, ja Klinu Lintulaakso, maalari ja jazztrumpetisti, tumma puku päällä kraka kaulassa esittelivät pöydät, sängyt ja kirjakaapit asiakkaille uraauurtavina hymyilevän palvelun sanansaattajina. Ja kauppa kävi.

Torstaina tammikuun toisena päivänä v. 1902 kello 09 kauppahalli avattiin. Vaasanpuistikon puoleisella tuplaovella seisoivat Oskar Rewell ja hallin piirtäjä A. W. Stenfors. Kaikki käteltiin siinä. Trumpetit puhalsivat fanfaarin.

KOLME IHMETTÄ

Vaasan kauppahallissa oli nämä kolme ihmettä: sähkö-valo, höyrylämmitys ja vesi-johdot. Halli oli avoinna aamuseitsemästä iltakahdeksaan ja näitä kolmea ihmettä tarvittiin ja ne olivat siis aikaansa edellä olevia hienouksia.

KYMMENIÄ KAUPPOJA

??? kautta aikojen ollut kymmeniä kauppoja ja firmoja. Se on Vaasan parhaita paikkoja kauppiaille. Askon tilalla olivat tänään ravintolat modernein palvleuin ja ne ovat vaasalaisten suosiossa. ¨ VAASAN KIROUS

Tulipalot ovat tätä kaupunkia vaivanneet kautta historian. Kauppias Wallen omisti tämän nurkan ja siinä hänellä oli kauppa. Pihalla oli varastoja, ulkorakennuksia ja hevostallit. Palo tuhosi pahoin kulmakaupan ja tontti jäi perikunnalle. Stenfors oli jo kauan funtsannut Vaasaan kauppahallia ja nyt oli tilaisuus tullut: hän osti tontin fröökynä, siis vanhapiika, Wiktoria Wallen’ilta ja halli saatiin siis tänne.

UPEAT LUKAALIT

Niitä on siinä Askontalossa muutamia ja tulee mieleen pankinjohtajana Oma-Veli Saarkosken lukaali 3. kerroksessa ja Maire joskus piti siellä hienostuneet hipat, lähinnä kutsut ystäville. Tänään ylimmässä kerroksessa pitävät konttoriaan Halli Oy:n herrat. Monet firmat ovat tässä talossa saaneet tilat keskellä kaupunkia ja upeat näköalat torille.

HALLINKUJA

Nimi on aika uusi ja sen varella on moni firma. Jo Stenfors otti huomioon tämän palokadun ostaessaan tontin. Hallissa oli v. 1902 tasan 44 myymälää. Poulsen, Råtts & Wiik, Stålberg ja Klinkman muiden mukana. Klinkman enää tuttu hallissa kävijälle.

LÄNSISIIPI

Kauppapuistikon puoli valmistui vasta 1927, mutta halliin tältä puolen pääsi vasta v. 1953 ja se oli suuri edistysasel kaupan kannalta.

Siinä piti liikettä Ollonqvist ja asuntoja oli 2. kerroksessa silloin.

Kyllä vielä tänä päivänä Askontalo omassa kulmassaan hallitsee Vaasan torikuvaa pitkälle – sinne kyllä turisti ja kaupunkilainen löytää. Siinä kolmiossa Hallinkuja, Kauppahalli ja Askontalo löytyy kyllä kaikenmaailman kaupat ja palvelu, kunhan osaa katsoa, sopii poiketa...

Peku Sommerfelt