Suvilahti - Vaasan kauneimpia lähiöitä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 29.1.89

Suvilahti – Vaasan kauneimpia lähiöitä

Lähiöitten ja asuma-alueitten rajat voidaan teoreettisesti merkitä, mutta käytännössä nämä rajat hämärtyvät. Suvilahti on aika tarkka oma alueensa, mutta kuka menee sanomaan, missä kulkee esimerkiksi Ahvensaaren ja Suvilahden auringontarkka raja? Eikä sillä ole merkitystäkään suvilahtelaisille.

Ulkopuolisten tarkkailijan silmissä Suvilahti on eräs Vaasan kauneimmista asumalähiöistä: siellä on väljyyttä, mutta ei jonkun muun lähiön laajaa autioisuutta, siellä on oma tupa, oma lupa ja oma rauha ihmisillä, vihreä väri on sille luontainen ja siellä tuntuu kaislan ja suolan sekainen merentuoksu.

Tuo tuoksu tulee Sundominlahdelta, joka nykyään on alle kahden metrin syvää kalatonta vettä. Täällähän saadaan sadassa vuodessa metri maata ilmaiseksi reviisoitten kirjanpidon sekoittamiseksi. Krimin sodan aikana vettä oli puolitoista metriä enemmän. Niiltä ajoilta onkin Suvilahdessa muistona tykkikasematin rauniot. Pelättiin engelsmannin nousevan maihin Suvilahden seuduilta silloiseen Vaasaan, nykyisen Vanhan Vaasan kohdalle. Eipä äijiä näkynyt, mutta kasematti jäi sinne suvilahtelaisille.

30-luvulla vielä Suvilahden seutu oli metsää, jopa erämaanluonteista olosuhteiltaan ja näreikköä, vaasalaiset kävivät siellä jänisjahdissa. Murean paistin siitä saikin, kunhan muisti panna sekaan oikeaa siansilavaa ja katajan oksia.

Suvilahden seuduilla, vielä 50-luvulla, kävivät Metsäveikkojen partiopojat päivä ja yöretkillä. Siinä missä nykyään on Martinin kirjapainotalo, oli oikea raikkaan veden luonnonlähde – siitä sai maailman parhaat tsaju- eli tasavedet.

Kun kuljet Suvilahdesta rantaa pitkin kohti Vaasan neljä astetta itään kaltevaa toria, niin menet läpi mainitun Ahvensaaren seudun. Kesällä se oli oikeaa luonnonvaraista uimarantaa ja suosittu rusketuspaikka. Reipas suvilahtelainen ja hyvien kelien aikana innokas pyöräilijä. Hän ajaakin kaupunkiin tätä kaunista rantareittiä kymmenessä minuutissa ja samalla hoitelee terveyttään. Melkein kaikki palvelut löytyvät Suvilahdesta, joten sielläkin saa rahansa menemään.

Järkevästi vaasalaiset tunnistivat lähiönsä katujen nimistä. Suvilahtea luonnehtivat eri kaupunkien ja paikkakuntien kadunnimet: Hämeenlinnankatu, Pietarsaarenkatu, Maalahdenkatu jne. Ja tietenkin linja-auto kulkee Suvilahdenkatua päätepysäkilleen eikä kestä matka Vaasasta montakaan minuuttia.

PEKU HAAPALINNA