Röyhkällä piru merrassa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pohjalainen 30.3.1993


Kauko Röyhkän viime pitkäsoitto on saanut nimen Jumalan lahja. Mahtaako mies vihjata irtautuvansa saatanan palvonnasta? Mene ja tiedä. Luulen kuitenkin, että palvojaksi tunnustautuminen televisiossa oli tarkoin harkittu mainostemppu. Ei tainnut Kauko silti arvata, että Pohjanmaalla syttyisivät heti levyroviot.

Lauantain klubikeikalla Vaasassa ei ainakaan palvottu saatanaa. Röyhkä yhtyeineen marssi lavalle vasta hiukan yli puoli kaksitoista ja silloin odotus oli jo kuumeista. Eka piisi oli kiduttavan vonkuvaa renkutusta. Sen jälkeen oli piinasta päästetylle yleisölle hyvä ilmoittaa, että nyt soitetaan Kovat pojat, tulkaa kaikki tanssimaan. Tanssijoita riitti, kun takuu varma röyhkärock ujelsi kuin jyskyttävä juna.

Röyhkän esiintymisessä om aina ollut jotain mystistä. Hän on kehitellyt tyylistään Suomen psykedeelisimmän kokonaisuuden.

Illan mittaan kuultiin tarinaa niin helsinkiläisestä playboysta, Huippumies, kuin vanhasta kehnostakin, Mikä estää sua sortumasta saatanaan?. Liika mässäily pimeässä temppelissä ei ole luovuuden kultakaivos, vaan alkaa nopeasti kuullostaa itseään toistavalta pystyyn kuolleelta kamalta.

Rolling Stones teki 60-luvun loppupuolella piisin Sympathy for the Devil; vuosia myöhemmin Keith Richard aiheesta ihmetteli heavybändien jatkuvia paholaismutinoita todeten, ettei se niin hyvä heppu ollut, jotta siitä kovin monta piisiä kannatti tehdä.

--Risto Jalonen