Puukkomaa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Viisikymmenluvun poikien vakiovarusteisiin kuului puukko. Usein se oli linkkari mutta se saattoi olla myös ihan oikea "järvenpää" tai "mora". Puukkoja käytettiin paitsi vuolemiseen, myös leikkeihin. Yksi suosituimmista poikien leikeistä oli puukkomaa.

Puukkomaata pelattiin siten, että kaksi poikaa piirsi kumpikin samankokoisen ympyrän tai neliön maahan hyvin lähelle toisiaan. Sen jälkeen arvottiin, tietysti puukolla, kumpi sai aloittaa. Arvontatapoja oli useita ja niitä sovellettiin aina sopimuksen mukaan, Yksi arvontatavoista oli sellainen, että puukko heitetiin ilmaan ja jos se jäi pystyyn maahan pudotessa, sai aloittaa.

Aloitus siis tapahtui omassa ruudussa seisten. Ideana oli pienentää toisen maata. Aloittaja heitti puukkonsa toisen alueen sisälle, jonka jälkeen vedettiin viiva puukon lappeen suuntaisesti ja heittäjä sai valita kumpi puoli poistettiin. Näin jatkettiin vuorotelleen kunnes jäljellä oli enää pienenpieni pläntti. Sille sai astua "pläntin ulkopuolelta jopa kengän kärjellä ja yrittää pienentää vastustajan maata.

Tässä oltiin hyvin tarkkoja. Kenkä ei saanuat ulottua jäljelle jääneen pläntin reunojen ulkopuolelle. Taitava puukonheittäjä saattoi näin vielä voittaa vastustajansa jos vastustaja ei enää osunut kilpakumppaninsa plänttiin.