Parlamentti kokoontuu torilla jälleen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Parlamentti kokoontuu torilla jälleen

Toriparlamentti on jälleen kokoontunut. Maipin kahvila on avattu ja istumajärjestys suurin piirtein entinen: se istuu joka kerkiää. Useimmiten kerkiävät ystävykset Jussi Luoma-aho ja Paavo Nikko, Kapa Ojanperä, Thölix, jne. Aikataulussakaan ei juuri heittoja ole; Seppo Sundberg antaa kurjuusjulistuksen tasan kello kymmenen:

- Kurjuutta, kurjuutta! Kurjuus oli hänen kohtalonsa.

Tämän jälkeen voi asioitten käsittely alkaa. Kirjoittamattomat säännöt ovat entiset. Mikäli jokuryhtyy ylvästelemään ansioillaan rakkauselämässä muistutetaan miestä oitis siitä, että hänen sukukalleutensa ovat jo kauan toimineet vanhainkodin ovikellona.

Kohtaaminen korkeudessa

Manu Korpilahden kännykkään tulee vitsejä tekstiviestinä tuon tuostakin. Siteeratuimpia ovat olleet kaksi seuraavaa, joista kerron vain toisen, koska olen luonteeltani ujo ja vaatimaton:

Kaveri hyppää koneesta, mutta ei saa laskuvarjoa avatuksi. Kuudensadan metrin korkeudessa huomaa hän miehen, joka nousee kuin ammuttuna ylöspäin. "Osaaksä avata laskuvarjon", putoaja kysyy.

"Mitä? Enhän minä osaa edes kaasuhellaa käyttää", vastaa nousija.

Pientä ylvästelevää puhetta ei oikein kukaan osaa välttää. Siinä ei kuitenkaan pidä ylittää tiettyä rajaa, sillä Kapa Ojanperä pudottaa ylvästelijän armotta maan pinnalle. Kun keskustellaan julkisuudesta ja sanomalehtijulkisuudesta varsinkin huokaisee eräs, että hänestä on kirjoitettu niin paljon, ettei hän enää sellaisesta välitä. Mihin Ojanperä:

- Kuulustelupöytäkirjoista ei nyt ollut puhe.

Vihdoinkin siitä päästään

Kävin tervehtimässä päätoimittaja Kari Mäntyä kun hän töihin kävellessään kävi Maipilla juomassa kupillisen kahvia. Kun Mänty jatkoi matkaansa ja palasin omaan porukkaan, tahtoi parlamentti tietää miksi Mänty vaikutti niin huojentuneelta, jopa iloiselta. Jatko oli arvattavissa.

Oliko se kuullut että sinä muutat Helsinkiin, minulta kysyttiin.

Myönsin. Mitäpä tuota salaamaan. Helena ja minä muutamme takaisin kirkolle. Ei ollut vaikea arvata myöskään jatkoa. Eilisaamuna vanhassakin Vaasassa kuullut torilta tulevat rytmikkäät hei-huudot olivat siis johtuneet tästä suuresta uutisesta. Tiedettiin jo varmuudella, että Vaasan kuorofestivaalit oi järjestetty nimenomaan sen vuoksi, että minusta vihdoinkin päästään. Jne.

Autolle esijuoksija

Välillä sorrutaan näköradion antaman esimerkin mukaisesti tietokilpailemaan. Kysymykset eivät ole läheskään yhtä helppoja kuin televisiovisailuissa. Esimerkki:

KYSYMYS: kuka suomalainen osti ensimmäisen auton ja koska?

-VASTAUS: Kamariherra Hj. Linder. Auto ilmestyi maantielle vuonna 1900.

KYSYMYS: Kenelle suomalaiselle myönnettiin ensimmäinen ajokortti?

- VASTAUS: Miehelle nimeltä Yrjö Veijola.

KYSYMYS: - Pitääkö paikkansa se, että jokaisella autolla piti olla esijuoksija?

- VASTAUS: Ei Suomessa, mutta Englannissa kyllä. Siellä oli vuoteen 1896 saakka voimassa n.s Locomotive act joka määräsi, miehen piti juosta auton edessä varoittamassa lähestyvästä vaarasta.

KYSYMYS: Sanan automobiili tilalle haluttiin suomenkielinen nimi. Järjestettiin kilpailu. Ehdotuksia tuli satapäin. Mikä voitti?

- VASTAUS: Hyrysysy.

Jeesus jäi Pontius Pilatuksen ristille

Seuraa pitkä ja perusteellinen keskustelu siitä, että nimenomaan Vaasassa olisi esijuoksija välttämätön. Suojatien ylittäminen on nimittäin jalankulkijalle henkeäsalpaava seikkailu. Tai sitten on kävelykatua varten varatut miljoonat käytettävä viisaammin: maan alta kohoaviin teräslevyisiin sulkuportteihin, jotka sallivat jalankulkijoitten ylittää katu vihreällä ilman vaaraa tulla yliajetuksi saman tien kun ajoradalle astuu.

-Sitäpaitsi suurimmassa vaarassa jalankulkija on kävelykadulla, huomauttaa joku.

- Minkä takia muuten lehdessäkin sanotaan, että se ja se jäi auton alle? Vaikka auto ajaa kylmästi yli.

Selitys on tämä: jos tutkimuksissa käy selville, että syy oli jalankulkijassa, voi lehdelle seurata hankaluuksia mahdollisessa oikeudenkäynnissä jos se on puhunut yliajamisesta. Tätä logiikkaa ei Ilta-Sanomien pakinoitsija Bisquit hyväksynyt vaan herkutteli ironisilla esimerkeillä joista muistan vain tämän:

Jeesus jäi Pontius Pilatuksen ristille.

Mitään ei jää hampaankoloon

Eräs ihmettelee sitä kuinka kukaan voi muuttaa muualle maailmankaikkeuden keskipisteestä. Onko minulla jokin erityinen syy muuttaa muualle? Jääkö jotakin hampaankoloon, jne. On meillä hyvä syy muuttaa. Tyttäremme työskentelee ja asuu Helsingissä. Helena ja minä haluamme nähdä 2-vuotiaan lapsenlapsemme varttuvan ja tyttäremme haluaa vanhanaikaisen perheen, jossa mummu ja paappa elelevät yhdessä muitten kanssa. Sitäpaitsi meitä vanhenevia on helpompi vahtia kun olemme lähellä.

Hampaankoloon ei jää mitään tuskin edes sitäkään. Olen nimittäin kaivellut kolon puhtaaksi rautakangella. Sitäpaitsi jatkan näitä jorinoita kirkolta käsin. Niin, että te minusta kokonaan pääse.

Jorma Ojaharju