Onkilahti ympäristöineen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Tapio Parkkari

Onkilahti on Vaasan sydän. Lahden peiliin kuvastuu niin teollisuus kuin asutuskin. Onkilahti on tällä hetkellä suuren myllerryksen kourissa, kun kaupungin puoleista rantaa padotaan, pengerretään ja myllätään.

Joskus vuosien tai vuosikymmenien kuluttua on odotettavissa, että lahdesta ja sen rannasta kehittyy ainutlaatuinen virkistysympäristö, mutta sitä ennen on vain keskettävä.

Muutaman viime vuoden aikana Onkilahdesta on tullut merkittävä virkistyskalastuksen kohde, kun ahvenen kevätnousun aikana kalastajat kokoontuvat Palosaaren silta-auton kohdalle onkimaan.

Täyttöallas Kaupunginpuoleinen ranta Onkilahdesta on pengerretty ja paikalle on rakennettu täyttöallas, joka on tarkoitus täyttää ja aikanaan muotoilla samoin kuin Palosaaren puoleinen ranta. 2007 kaupunki ilmoitti että maan painuminen on vielä kesken ja rannan rakentamiseen ei voida vielä ryhtyä.

Ent Hartmanintalo

Talossa 50-luvulla asunut Olli Alanen on kertonut, että talo olisi sijainnut aikaisemmin nykyisen Hartmanintalon paikalla Vaasan kauppatorin reunalla. Alasen mukaan talon kivijalassa sijaitsi 50-luvulla Laxin sekatavarakauppa.

Wärtsilänrannan venelaiturit

Wärtsilän alapuoella on pieni venesatama, eli pari laituria, joita tiirailemalla ja kameraa kääntelemällä saa melko idyllisiä kuvia veneistä ja vastapäisestä rannasta.

Kirjoita tähän artikeli Kulmatalosta, Onkilahdesta, sen tilasta ja tulevaisuudesta.