Olympia-moottorit

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lisää ja korjaa tekstiä Suomen moottoritehdas

1920 perustettiin Suomen Moottoritehdas, jonka moottorit tunnetaan Olympia nimisinä. Tehdas aloitti myöhemmin Ollin korjaamona tunnetussa rakennuksessa ja muutti sitten nyt Olympia korttelina tunnetulle aluaeelle linja-aitoaseman vieressä.

Suomen Moottoritehdas Oy:n perustivat vuonna 1920 veljekset Adolf ja Arvid Andersson sekä liikemies Edvin Sundström. Yrityksen toiminta päättyi vararikkoon vuonna 1992.

Suomen Moottoritehdas oli erikoistunut Olympia-merkkisten vene- ja maamoottoreiden valmistukseen. 70 toimintavuoden aikana niitä tehtiin 22 perustyyppiä ja niiden muunnelmina yhteensä ainakin 62 eri mallia. Joukkoon sisältyi myös paloruiskuja sekä autonmoottori Sisu-tehtaalle.

Vaikka Suomen Moottoritehdas valmisti lähes yksinomaan petrooli- ja dieselkoneita, sotakorvausvuosina 1940-luvun loppupuolella tehdas valmisti kuusi suurehkoa compound-höyrykonetta Neuvostoliittoon vietäväksi (sotakorvauslaivoihin?).

Helsingin yliopiston digitopitu aineisto sisältää runsaasti Suomen moottoritehtaaseen ja Olympia moottoreihin liittyviä pienpainatttia. Painateissa on niin myyntibrochyyrejä kuin käyttöohjeita.

Olympia maamootoreihin liitttyy myös pittoreski erikoissuus, cd-levy, joka sisältää Olympia moottorin äänaen vuodelta 1937, Sarinin moottoritehtaan mootorin äänen 1930-luvulta? Ja kahden Wickström moottorin ääne vuodelta 1927.

Artikkeli maamoottoreista http://www.student.oulu.fi/~turytky/maam/historia1.htm