Octoberfestivaali Wasalandiassa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna18.9.1989


Oktoberfest eli syksyn viimeiset huurteiset Wasalandiassa

Kesän viimeinen akioloviikonloppu huvipuisto Wasalandiassa 8. - 10. syyskuuta, vietettiin ohraista siemaillen, särpien ja ryystäen Oktoberfestien merkeissä. Huonokuntoisen kansantaiteilija Irvin Goodmanin poisjäänti ehkä osaltaan verotti liikkeellä olijoiden runsautta, mutta kyllä kolpakonkallistelijoita tiiviin tunnelman pitimiksi riitti. Oluttelttaan mahtui meininkiä ja kolmen päivän saatossa lavalle marssitettiin melkoinen esiintyjäkaarti.

Kippis, kaljarumbaa

Kansalla oli hubaa. Sävelet latasivat rytmiä liikkeisiin ja sirkustarpeitakin tyydyttänyt tankkausteltta notkisteli osaa ottavasti. Ja varsinkin lauantai illan huumassa, jolloin allekirjoittanut kävi tilannetta tutkailemassa. Tuolloin hääri hääri pääesiintyjänä jo laulu- ja soitinyhtye Hullujussista rakkahaksi käynyt Victor Kallborek. Huuruilun lomaan taisi mies osuvan koomiset säveltulkinnat ja kitaravirtusioteettikin tuli todistetuksi Oi Emman -instrumentaaliesityksessä. Solahtipa soolo niin sorjasti, että säveltäjä itsekin eli Huu Haa Innanen olisi ollut innoissaan. Taustabändinä heilunut vaasalaisryhmä Allan & The Astronauts osasi soolo-osuuksillaan todellakin ottaa kotiyleisönsä. Hippi Hovin tulkitsema Chuck Berry-bravuuri 'Sweet little Sixteen' herätti väen lopullisesti ja kun Allan Niemi kurlasi 'Fire' -suoritustaan napsutteli koko olutkunta. varsinainen telttakokous, etten sanoisi. Joltain sukkeluuksilta oltaisiin yleisö voitu säästää, vaikkakin ainoa todellinen ylilyönti oli Suuri Amerikantaikuri mister Arka Manila, Köyliön kylästä. Tuiskulan kunnasta. Täytyy ihmetellöä mistä moinen Onniklowni-Houdini-idiootti tepsutuksia esittelevä nero oli esiin kaivettu.

Ohjelmistoon lipsahtanut muoviämpärin yleisön joukkoon paiskaaminen ei mielestäni sekään ollut merkki hyvästä huumorista. Agressioilta kuitenkin vältyttiin ja Mister Taikuri ymmärsi lyhyen esiintymisjakson edut. Palailtiin rytmiseen mukintyhjäilyyn ja jo tanssahtelijoitakin riitti. Ilo oli ylimmillään.

Nämä syksyiset suurjuomingit, aikuiskansan kaljafestivaalit, kuohujuhlat joilla talvi lataudutaan vastaanottamaan ovat, kuinkas muuten, kuin oluen suurkuluttajakansan eli saksalaisten keksintöä.

Ovat nuo sakut saaneet jotain hyvääkin aikaiseksi, että kolpakollinen sille.

--Risto Jalonen