Nikolai Gedda ja Vittorio De Siika

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nikolai Gedda ja Vittorio De Siika

Vasabladetin päätoimittaja Birger Thölix kysyi ymmärränkö mitään taidemusiikista. Vastasin, etten menisi väittämään niin, enkä varsinkaan näin. Thölix vaikutti tyytyväiseltä.

-Hyvä, sanoi Thölix. - Mene Mustasaaren musiikkijuhlille ja kirjoita sieltä päivä ja juttu. Tässä ovat liput.

Ensimmäisellä jutulla oli kiire, eikä minulla ollut aavistustakaan siitä, minkä sävelteoksen antiin keskittyisin. Onneksi kuulin samana päivänä, että Nikolai Gedda odottelee esiintymisvuoroaan jossakin Vaasan saaristossa, mahdollisesti Fritz Jakobssonin vieraana, ja päätin kirjoittaa tietokilpailuista, jotka huomattava sopraano melkein voitti Geddan avulla.

Vuosina 1979-1981 kuvattiin elokuvaa nimeltä Rauta-aika ja koska elokuvissa pruukataan käyttää mieskauneutta, oli myös minut pyydetty mukaan. Istuimme Ilomantsin Ruhkarannan lomakylässä aamukahvilla seppä Ilmarinen eli Vesa-Matti Loiri, Kultanainen, oopperalaulaja Pirkko-Liisa Tikka ja minä. Munakkaan ja paahtoleivän aikana trivialisoimme ja pursutimme ankarasti.

Säännöistä hyväksyimme vain yhden: se voittaa joka muistaa useamman kalaihmisen nimen. Muistimme vaasalais-kotkalaisen painijapoliisin Vihtori Ahvenen, vaasalais-helsinkiläisen taiteilija Juhani Harrin, painonnostaja Juhani Salakan ja niin edelleen.

Nimet alkoivat piankin käydä vähiin. Ja viimein kävi kilpailu kireäksi. Pirkko-Liisa lävähytti lavaan suuren kalan: oopperalaulaja Nikolai Geddan. Hän oli vahvasti voitossa kiinni, kunnes minä viime tingassa muistin italialaisen filmihain nimen: Vittorio de Siika. Ja läpi meni.

Juttu painettiin seuraavan päivän Vasabladetissa ja se oli kuulemma kovasti huvittanut Nikolai Geddaa. Hyvä niin mutta olisin mielelläni kuullut myös, mitä mieltä Vittorio de Siika artikkelista oli.

Nykyisin harjoitan tietokilpailua itsekseni. Kuuntelen korvalappusteroista erilaisia radio-ohjelmia, koska herään varhain. On mielenkiintoista arvuutella kenestä toimittaja puhuu jaaritellessaan miehestä nimeltä Patton. En tohtinut olla varma siitä, että hän tarkoittaa panssarikenraali Pattonia. Ja hyvä niin, koska toimittaja tarkoitti formulakuski Jenson Buttonia.

Jorma Ojaharju