Mikkelinsaaret

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikkelinsaaret

Mikkelinsaarten saaristo on laaja ja käsittää noin 300 saarta, karia ja luotoa. Mikkelinsaaret käsittävät sekä isompia että pienempiä metsäsaaria, joita ympäröivät suhteellisen syvät ja muuta Merenkurkkua vähemmän kivikkoiset vedet. Mutta Mikkelinsaaren saaristo käsuttää myös kareja ja nummiluotoja. Runsaat muinaisjäännökset viittaavat ihmisten läsnäoloon saarilla kauan aikaa sitten. Entinen merivartioasema Kummelskärillä toimii nykyään luontoasemana.

Luonto-asema on entinen merivartioasema, joka nykyään palvelee Merenkurkun veneretkeilijöitä sekä matkailuyrittäjien ja koulujen opastettuja ryhmiä. Luontoaseman tornissa kannattaa poiketa, sillä ikkunoista avautuu kaunis saaristomaisema.

Mikkelinsaarilla on useita PSS:n hoitamia rantautumispaikkoja. Entisestä vartiorakennuksesta hienot näkymät Pohjanlahdelle.

Suurimmat saaret ovat kokonaan metsän peitossa ja näitä metsiä on hyödennetty kautta aikojen. Saarissa on myös harjoitettu nykyaikaista metsikkömetsätaloutta. Huomattava osa saarten luontaisesti syntyneistä ja ankarissa olosuhteissa kasvukykynsä menettäneistä kuusikoista on siksi tähän päivään mennessä hakattu ja alueet viljelty männylle.

Luonnontilaisia kuusikoita on vain vähän jäljellä. Matalien rantojen ja lahtien kohdalla nopea maankohoaminen kasvattaa jatkuvasti tämän saariryhmän pinta-alaa

Ainoastaan pienet saaret ja uloimpana sijaitsevat saaret tai saaren osat ovat sellaisia, ettei ole teknisesti mahdollista harjoittaa kannattavaa metsätaloutta. Toisaalta metsien hoito luontomatkailun edistämiseksi saattaa olla kannattavampaa myös eräillä niillä saarilla, jossa metsätaloutta voitaisiin harjoittaa. Yhteystiedot Käyntiosoite: Mikkelinsaarten luontoasema, Kummelskär, Mikkelinsaaret, Maksamaa Postiosoite: Metsähallitus, Terranova, Museokatu 3, 65100 Vaasa Puhelin: 0205 64 5281 (arkisin) Sähköposti: terranova@metsa.fi Luontoaseman toiminnasta vastaa Metsähallitus.Tämä sivu on minitynkä, vain hyvin lyhyt aiheen esittely.
Voit auttaa Vaasapediaa kirjoittamalla artikkelille kunnon alun.