Made in Vaasa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Made in Vaasa

Vaasan Veteraaniautoseuran ylläpitämässä Auto- ja Moottorimuseossa on 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi näyttelyn teemana Made in Vaasa. Tuolloin on nähtävänä vuonna 1947 Oy Haldin Ab:lla valmistettu Wasa-traktori, VR:n Konepajalla 40-luvun lopulla tehty Geust-merkkinen henkilöauto, Ingvald Rönnqvistin valmistama Rönnqvist moottorikelkka, Oy Haldin Ab:lla koritettu kaupungin entinen ambulanssi-Volvo jne. Museon yläkerrassa on ainutlaatuinen moottorikokoelma, jossa nähtävä paljon Vaasassa valmistettuja venemoottoreita, kuten Olympia, Wickström, Rukkinen, Pukkinen, Tammi, Sarin, firaabelimoottorit jne. Esillä myös ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Wickströmin moottoritehtaan valmistama moottori vuodelta 1906. Lisäksi näytteillä suuri määrä Vaasassa valmistettuja polkupyöriä.

Moottorituotanto oli suomessa 1900-luvun alussa suurta bisnestä, jossa liikkui sen aikaisen mittapuun mukaan suuret rahat. Tehtaita ja eri merkkejä oli paljon Monet koneet olivat jopa identtisiä kopioita toisista merkeistä. Vaasassa toimi kuusi kohtuullisen hyvin pärjännyttä moottoritehdasta yhtä aikaa.

Silti tuotteita saattoi olla vaikea erottaa toisistaan. Asiaan on monia syitä. Ensinnäkin kilpailijoista otettiin häpeilemättä mallia. Maamoottorit olivat monessa tapauksessa läheistä sukua saman merkin venemoottoreille (esimerkiksi Vaasassa toimineen Suomen moottoritehtaan Olympiat).

Venemoottoreissa oli kuitenkin aina peruutuskytkin, jolla venettä saatettiin pakittaa. On mielenkiintoista ajatella, että maatalousmoottoreiden kehitteleminen on osaltaan voinut vaikuttaa siihen asemaa, joka Wärtsilän meridieseleillä on tällä hetkellä maailman merillä.


Tämä sivu on minitynkä, vain hyvin lyhyt aiheen esittely.
Voit auttaa Vaasapediaa kirjoittamalla artikkelille kunnon alun.