Lasinpuhaltaja Petter Haltia

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pohjoismaiden paras lasinpuhaltaja Petter Haltia Vaasasta!

Tällainenkin omituisuus löytyy Vaasan kaupunkihistoriasta, mutta sitten mennäänkin pakkia noin sata vuotta. Vaasan Petter pystyi puhaltamaan noin kahden metrin pituisia ja viiden millin paksuisia ikkunalasiruutuja. Hän oli niin taitava, että pohjoismaiset lasitehtaat suorastaan tappelivat hänestä. Tulos olikin sitten ikävää laatua: Vaasasta Petter muutti Ruotsiin puhallushommiin, rupesi ryypiskelemään ja lopputuloksen arvaa!

Täällä toimi aikoinaan Grönvikin Lasitehdas Oy – outo lintu vaasalaisten teollisuuslaitosten historiassa. Tehdas rakennettiin v. 1812 Pohjanlahden rannalle tilalle, jolla olikin sopiva nimi: Glasmästars (lasimestarin). Tila sijaitsi noin kymmenen kilometriä Vanhasta Vaasasta etelään (eihän tätä nykyistä Vaasaa silloin edes ollut, per. v. 1852). Omistaja oli äveriäs laivanvarustajasuku Grönberg ja perustaja kauppaneuvos Johan Grönberg. Victor Hoving tietää nämä asiat tutkimuksessaan Vaasa 1852-1952.

Merenrantasijainti oli silloin kuljetuksen vuoksi oleellinen. Laivoja oli omasta takaa. Apteekkilasi oli silloin varsin tärkeä tuote, sillä kaikki lääkkeet pidettiin lasipulloissa, ja pulloja meni paljon kotimaahan. Tukholmaan vietiin ikkunalasia ja muita pulloja. Ruotsissa oli omia lasitehtaita ja sikäläiset suojatullit panivat pian Grönvikin tuonnin lujille… eipä hätää, lasia tarvittiin silti Tanskassa, Saksassa, Venäjänmaalla ja Latviassa.

Johan Grönberg oli syntyperäinen vaasalainen. Pölyiset arkistot kertovat, että arvon laivanvarustaja oli varovaisesti laskeva ja tarkka mies, mutta meni silti perustamaan myös porsliinitehtaan ja paperimyllyn. Nämä eivät olleet pitkäikäisiä.

Kuten silloin oli tapana, hänen poikansa Johan August jatkoi isän kuoltua firman vetämistä. Kahden suuraluksen uppoaminen Itämaisessa sodassa 1854-56 vei koko dynastian suuriin vaikeuksiin, mutta ne voitettiin pohjalaisella sitkeydellä ja yrittäjähengellä.

Vuodesta 1876 asti Axel Grönberg johti lasitehdasta ja vaikka miekkonen ei juuri matematiikkaa ymmärtänyt, aatteita vilisi aivoissa ja energiaa muualla. Lasitehdas menestyikin vallan mainiosti aina vuoteen 1907 asti, jolloin kilpailijat ostivat sen ja hävittivät!

Höyrymyllyn Levon`han matkusteli aikoinaan ympäri Eurooppaa vakoilemassa riisin käsittelyä. Hänet heitettiin sananmukaisesti monesta myllystä pää edellä ulos. Axel Grönberg oli myös näitä matkailijoita. Hän tutki mannermaiset lasitehtaat ja toi Vaasaan uudet valmistusmenetelmät – tästä tuo menestys! Axel joutui vielä vanhoilla päivillään katselemaan, kun tehdas pala palalta hajotettiin, ja koneet ja muut tarpeellinen rahdattiin muille maille. Siihen päättyi vaasalainen lasinvalmistus kerta laakilla…

Omalla tavallaan pitävät perinnettä kuitenkin yllä Harry Huhta ja kumppanit Präntöön Yrityskeskuksessa. Siellä puhalletaan lasia ilman sen kummempaa teollista ambitiota. Petter Haltian työn jatkajia siis.

Kun asiaanvihkiytynyt keräilijä tänään kuulee sanan Grönvikin lasi, niin silmiin tulee outo kiilto, on se niin haluttua lasia keräilijöille ja museoille. Vaasassa sitä voi tietty ihailla Pohjanmaan Museossa. Jos teillä sattuu lojumaan lasia kotonurkissa, niin siinä pikku vanhuudenvara!

Peku Haapalinna