Kruununmakasiini

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Tapio Parkkari

Kruununmakasiini on ja pysyy

Vaasan Kruununmakasiini tulee ilmeisesti olemaan jatkossakin ilman käyttöä oleva historiallinen kohde. ”Mikään riippakivi ei rakennus Vaasalle ole, koska sitä ei tarvitse lämmittää ja muukin huolto on varsin vähäistä”, sanoo kaupungin toimialajohtaja Heikki M. Vehkaoja.

Vehkaojan mukaan museoihmiset ovat ratkaisevassa asemassa Kruununmkasiinin tulevan käytön suhteen. Vehkäoja viittaa Turussa tehtyyn ratkaisuun, missä sikäläisestä kruununmakasiinista tehtiin toimiva museo.

Vaasan Kruununmakasiinin ottaminen käyttöön edellyttää monia ratkaisuja, joista yksi on paloturvallisuuden vaatimat ulopääsyreitit, jotka myös vaikuttaisivat ulkonäköön, viestii Vehkaoja museoihmisten suuntaan.

-Makasiinia ei tällä hetkellä mikään uhkaa ja huonolla suunnitelmalla ei kannata lähteä liikkeelle. Rakennus ja sen kunto on ja pysyy ainakin sata seuraavaa vuotta ellei sitten joku, jolla on myös rahaa, keksi aivan loistavan suunnitelman ja saa sille museoihmisten siunauksen, kuittaa Vehkäoja.

Huoneita riittää

Kruununmakasiinin tilat vuonna 1998 mitannut suunniteluinsinööri Ahti Salonen muistaa, että rakennuksen pohjapinta-ala on 1674 neliömeriä eli 867 neliötä kahdessa keroksessa ja lisäksi 600 neliötä avotilaa vintillä. Talon sisäpuolella on ulkoseinän ja hirsiseinän välissä n. 85 senttimetriä leveä tyhjä tila.

-Molemmissa kerroksissa., jotka ovat identtisiä on 10 huonetta käytävän molemmin puolin. Huoneiden koko on n. 48 neliötä ja korkeus lähes 4 metriä. Huonet erottaa tosistaan hirsisenä. Muutama huone on jaettu kevyellä välisenällä., sanoo Salonen.

Tällä hetkellä makasiinirakennuksessa on muutamasa huoneesa Vaasan keskussairaalasta tuotuja potilavuoteita. Muutoin rakennus on tyhjä.

Luulisi että esim. bändeja kiinnostaa 40 lähes 50:n neliön kokoista huonetta. Mutta ensin pitää hurmata museoihmiset. Hevillä ei Kruunumakasiiniin pääse.

Julkaistu vaasalaisia.info blogissa 17-huhtikuuta 2006

Kruununmasiini pitää elvyttää

En enää muista tarkkaan milloin Kruunmakasiinin ympäriltä poistui vartiomies, mutta hänen sanottiin vartioivan tyhjää makasiinia. Saattaa olla että loppuaikoina makasiini oli tyhjä ja vartiopalvelus oli vain osa armeijan koulutusta.

Sen muistan hyvin, että kuusikymmenluvulla huhuttiin makasiinissa olevan aseita ja muita armeijan varusteita. Eilen ilmeni että totuus oli paljon dramaattisempi. Kruununmakasiinin kakkoskerros on melko identtinen ykköskerroksen kanssa. Kakkoskerroksen yläpuolella on avovintti, jonka lattiapinta-ala on n. 600 neliömetriä.

Makasiinista kesäteatteri?

Vaasalaisia.info foorumissa syntynyt keskustelu Kruununmakasiinin käytöstä suorastaan pakotti lähtemään tutkimusretkelle makasiiniin. Lupa Vaasan kaupungilta heltisi yhdellä soitolla ja tutustuminen vei noin puoli tuntia.

Tutustumisretken ehkä dramaattisin elämys oli pieni lähes huomaamaton vääpeli E. Uiton tai Uitin allekirjoittama paperilappu ensimmmäisen kerroksen seinässä. Lappuun oli koneella kirjoitettu etäisyydet lähimpään katuun, yksityistaloon, julkiseen rakennukseen (Lääninvankila) ja rautatieasemaan ja sitten.

"Varastoidun räjähdysaineiden ja ruudin määrä 3,6 tonnia. Varastonhoitaja, vääpeli E. Uitto t. Uitti." Lapussa ei ollut päivänmäärää.

Joku paremmin tietävä voi kommentoida millainen paukku olisi syntynyt jos 3,6 tonnia ruutia ja muita räjähteitä olisi possahtanut.

Kruununmakasiini

Vanhassa Vaasassa olleesta kruununmakasiinista siirretiin vilja v. 1874 uuteen Kruununmakasiiniin Vaasan rannalle, Rantakadun varteen. Maatalousminiosteriö luovutti rakennuksen puolustusvoimille 2.12. 1926, jolloin valtion Jyvälaitos lakkautettiin.

Rakennuksessa on 1674 neliömetriä lattiapintaa kahdessa kerroksessa ja 600 neliömeteriä avoimella ullakolla. Rakaennuksen korkeus on 8,7 metriä. Punatiilisen rakennuksen sisäverhoilu on tehty n.15 senttimetrin paksuisesta hirrestä ja pystyhirret ovat n. 18,5-19 senttimeetriä halkaisijaltaan. Sisäverhous kiertaa rakennuksen n. 85 senttimetrin päässä ulkoseinästä.

Molemmat kerrokset muodostuvat useasta pienestä hirsineinäisestä huoneesta. Huoneiden korkeus on silmämääräisesti n. 4 meteriä. Tunnelma Kruununmakasiinisa on rauhallinen ja seesteinen, jota vuolujäljet hirsien pinnassa vain korostavat. Mitään merkkejä makasiinitontusta ei näkynyt.

Ensimmäinen spontaani ajatus oli, että kakkoskerroksen ja vinttikerroksen välinen lattia tulisi purkaa ja kakkoskerroksen lattiasta ja valiseinistä poistetuista hirsistä tulisi rakentaa uusi katto vinttikerrokseen. Näin saataisiin noin 8 metriä korkeimmalta kohdaltaan oleva tila johon mahtuisi näyttämö ja laskeva katsomo.

Tässä siis idea. Tehdään Kruununmakasiinista Vaasaan kasäteatteri ja tilat vierailevia orkestereita- ja näyttämöitä varten. Näin Kruununmakasiiniin saadaan ympärivuotista toimintaa.

Julkaistu vaasalaisia.info blogissa 11.huhtikuuta 2006