Koululaistanssit

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koulutansseja oli ainakin Lyskalla, Kauppaoppilaitoksella (Raastuvankatu, nyk. Ammattikorkeakoulu) ja Tekulla. Vielä kuusikymmenluvun alussa koulutanssit olivat varsin suojeltuja ja niihin pääsi vain oppikoululaiset. Kauppakoulun tansseissa oli jo hiemen laveammalta porukkaa, joka johtui pääasiassa siitä, että opiskelijoiden ikähaitari oli 17-35 vuotta.

Tekun eli Teknillisen koulun tanssit olivat oikeasti yleistanssit, vaikka painottuivat koulunuorisoon. Vakituisia yhtyeitä oli Mauno "Manu" Sundbaergin luotsaama Tango Tamara, Olli Yläsen yhtye ja suosittu vierailija oli myös äänekoskelainen The Four Devils. Muita bandeja oli ainakin vaasalainen Rofl Berg.

Meno oli nykypäivän mittapuun mukaan siistiä.

Parhaat koulutanssit, ainakin tyttöjen mielestä olivat ruotsalaisen lyskan ja ruotsalaisen yhteiskoulun tanssit. Muistan esiintyvistä bändeistä The Shadesin. Oliko siinä uusikylän Jukka laulusolistina, muistankohan oikein.

Koulutansseissa harmitti eniten se, että tansseihin ei saanut mennä kengät jalassa. Joskus me tytöt salakuljetimme korkkarit tanssisaliin käsilaukussa. Tanssien jälkeen alkoi uusi elämä Sokkarin grillillä. Grilli oli Atrium aukiolla, tarkemmin Säästötalon rappusten alla nykyisen Tiimarin vieressä. Jatkot grillillä olivat aivan pakolliset ja sinne kaikki suuntasivat

Mentäessä vähän varhaisemman ajan koulutansseihin, tuonne 40 - 50 luvun taitteeseen, niin ehdoton suosikkiorkesteri oli Rixie. Orkesterissa vieraili lukuisia sen ajan Vaasalaisia ja ympäristön soittajia. Vakiokokoonpano oli kuitenkin Frits ja Kurt Kuula, Aarno Vegelius ja Jouni Aho