Kauppat. maisteri Pentti Hirvonen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuolleita

Kauppatiet.maisteri Pentti Hirvonen

Kauppatieteiden maisteri Pentti Ilmari Hirvonen kuoli 3.10.1985 Helsingissä sairauskohtaukseen. Hän oli syntynyt Viipurissa 23.9.1930.

Pentti Hirvonen kävi Vaasan Lyseossa keskikoulun ja lähti merille. Pestin päätyttyä ruotsalaisessa Transatlanticin laivassa Hirvonen muutti Yhdysvaltoihin, Utahin Ogdeniin, jossa työskenteli Pillsbury Millsin laboratoriossa. Hän palasi kuitenkin Suomeen, Vaasaan, ja kävi yksityisesti lukion yhdessä vuodessa (yo 1954) työskennellen mm. STT:n Vaasan toimituksessa, Vaasan rikospoliisissa ja Vaasan Höyrymyllyn leipätehtaalla konttorin hoitajana, jona aikana hän aloitti opiskelun Turun kauppakorkeakoulussa valmistuen ekonomiksi 1959. Kauppatieteiden maisteriksi hän valmistui Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1973.

Pentti Hirvonen siirtyi Yhdistyneet Paperitehtaat Oy:n palvelukseen vuonna 1959. Yhtiössä hän sai siirron Roomaan tytäryhtiö Roval’in johtajaksi. Samalla hän toimi Cartiere Tiburtinen ja Suomen yhdysmiehen asioiden hoitajana. Vuonna 1964 Pentti Hirvonen tuli Björkbodan tehtaiden apulaisjohtajaksi Kemiöön. Suomalaisen paperin vientiyhtiön Convertan palvelukseen Hirvonen astui vuonna 1967 ja alkoi toimintansa Tukholmassa Finn Convertan toimitusjohtajana.

Tukholmaan perusti Pentti Hirvonen oman yhtiön, joka harjoitti mm. vientiä Kaukoitään ja Neuvostoliittoon. Hän kehitti suhteita myös Lähi-itään, ja vuodesta 1977 hän siirtyikin saudiarabialaisen Obaid Tradin & Contracting-yhtiön konsultiksi hoitaen täysin valtuuksin yhtiön ulkomaan kauppaa.

Vuonna 1980 Pentti Hirvonen palasi Vaasaan. Hän osallistui mm. Vaasan kauppakamarin toimeksiannosta Pohjanmaan Messujen -82 suunnitteluun ja Vaasan vapaasatamahankkeen tutkimuksiin.

Pentti Hirvonen on luennoinut Vaasan kauppakorkeakoulussa talousmaantieteen lehtorina kansainvälisestä kaupasta, ja Vaasan kauppaoppilaitoksessa hän on vetänyt vientisihteerikurssia. Ystävä- ja tuttavapiiri tunsi Pentti Hirvosen kielilahjakkuutena, luonnonystävänä ja –tuntijana, ”menevänä” ja maailmanmiehenä, jonka arvojärjestys oli kuitenkin kuin Eino Leinon; hiljaisuus, luonto, lähimmäiset. Hän oli laivaston luutnantti reservissä, huumorintajuinen, ystävällinen ja avulias.

Lähiomaisina jäivät Pentti Hirvosta suremaan vaimo ja poika sekä sisarukset perheineen.