Kalastus

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erkki Hietanen

Kaupungilata matoapaja onkimiehille

Mato-ongella saa kalaa kaikkialta Vaasan rannoilta. Myös lajivalikoima on runsas: kiiskeä, särkeä, ahventa, lahnaa, haukea ja säynävää - luettelee Vaasan Urheilukalastajien puheenjohtaja Erkki Hietanen. (2005-) Hietasen mukaan hyvistä kalapaikoista ei kaupunkialueella ole pulaa. Kalaa saa ongella Kalarannan ja Vankilanrannan väliseltä alueelta, Hietasaaresta, Sundomin siltapenkereeltä, Palosaaren sillan kupeesta, luettelee Hietanen.Halpaa huvia

Kalastaminen mato-ongella on halpaa huvia. Mitään lupia ei tarvitse ja vavan ja siiman kohoineen sekä painoineen saa 5 eurolla. Jos haluaa pröystäillä saa Kurresta matopurkin 5 euroilla. Matopaikkoja -Vaasan kaupunki voisi perustaa kuntalaisille matopaikkoja. Kaupunki kerää muutenkin suuren määrän heiniä ja lehtiä ja kompostoi niitä. Ne ovat oivallisia paikkoja madoille. Kaupunginpuutarhan johonkin nurkkaan voisi aivan hyvin perustaa matopaikka. Matopaikkoja voisi olla eripuolilla kaupunkia. Ne voisi osoittaa hmisille kylteillä vaikka liikennemerkkien yhteydessä. Matopaikka! Tervetuloa kaivamaan", innostuu Hietanen..

-Kaupungin vuokraviljelmät eivät oikein kiinnosta kaupunkilaisia. Myös niille voisi perustaa onkimiehille ja -naisille matofarmeja. Olisi siinä turisteilla ihmettelemistä kun eripuolilla kaupunkia olisi matoliikennemerkkejä. Antaisi kaupungista ystävällinen kuvan, päätämme yhdessä.

Hietanen tietää, että matojemmoja on varsinkin eläkeläisillä eripuolilla kaupunkia, mutta ei kerro missä ne sijaitsevat. Ne ovat vähän kuin yksityistä omaisuutta. Vaasan urheilukalastajat Vaasan Urheilukalastajat satsaa tällä hetkellä nuoriin. Nuorille järjestetään kesän aikana useita kilpailuja. Heinäkuussa on suuri kalastusleiri saaristossa.

-Siitä se alkaa. Nuorena se on opittava pujottamaan mato koukkuun ja opeteltava kokoamaan onki ja tuntemaan perusniksit. Se oppi ei sitten katoa mihinkään vaan kestää koko elämän ajan.

Kalastuksen poppakonsteille Hietanen naurahtaa.

-Kyllä muovimadolla onkii siinä, missä onkimadolla. Kastemadot jätän rauhaan. Ne ovat vähän kuin puutarhatyöntekijöitä, joilla on oma tärkeä työnsä luomakunnassa, sanoo Hietanen joka itsekin työskentelee Vaasan kaupunginpuutarhassa.

Kirjoitettu kesäkuussa 2005