Irmeli Hanka Leif Färdingistä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Irmeli Hanka Leif Färdingistä Pyysin noin vuosi sitten useltä nykyisiltä ja entisiltä vaasalaisilta muistikuvia kirjailija Leif Färdingistä. Yksi näistä oli Kajaanin kaupunginarkkitehti Irmeli Hanka, joka vastasi viestiini 16.08. 2015. Irmeli oli 60-luvulla tiiviisti muykna Vaasan kirjastonkellarin uusvasemmistoisessa radikaalissa teiniryhmässä. Näin Irmeli vastasi. Hei

Sain kutsun muistella Leif Färdingiä silloin kuin ilmeisesti monet muutkin - jo alkuvuodesta. En oikein löytänyt sanoja, mutta olen seurannut, mitä muuut ovat kertoneet.

Kari Kaijanahon tarina toi Leifin ja Harmagedonin mieleeni hyvin konkreettisesti. Lisäksi olen vertaillut mielikuviani nykyisen ystäväpiirini samanaikaisiin kokemuksiin Kajaanissa (Hihapuuukko ym), joita he näin iän karttuessa ovat aktiivisesti kertoneet toisilleen. Myös Kajaanin runoviikolla seuraamani Tuula-Liina Variksen ja Pentti Saaritsan keskustelu vahvisti käsitystäni siitä, että kyse oli 1960-luvun lopun ajanhengen vahvasta ilmenemisestä. Siitä, että vaikutteet ja tieto kulki ympäri maata ja vuorovaikutusta oli ohi virallisten kanavien.

Lefa/Idi oli ryhmässä kiistaton keskushahmo ja katalysaattori. Hänen esimerkkinsä kannusti varmaan muitakin runojen kirjoittamiseen, koska niitä kertyi iso nippu julkaistavaksi Vaaasan Teinissä.

Ei siihen paljon muuta tainnut tullakaan.

Kun muuut lähtivät etelään, minä suuntasin pohjoiseen enkä vanhempieni muutettua Vaasasta ole monastikaan kaupungissa käynyt. Olen tyytyväinen, että satuin elämän nuoruuttani siinä porukassa. Kokemus väljensi pipoa ja rohkaisi monella tapaa.

Irmeli Hanka - yksi avaimen haltijoista Vaasan uusvasemmistolaiset teiniradikaalit http://www.kaapeli.fi/~smaatta/kellari.html