Idän ihmeitä Kiinanpuodissa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 18.6.1990


Vuonna 1987 Vaasaan perustettu Kiinanpuoti vaihtoi omistajaa viime vuoden marraskuussa, jolloin kelkkaan hyppäsivät sen nykyiset omistajat Hilken Norrena-Suksi ja Pentti Suksi.

- Yrityskaupan johdosta meille koitunut mahdollisuus ei ole liikeideana kuitenkaan sattumankauppaa, kertoilee herra kauppias.

Rouva myötäilee että: - Jo nuoresta tytöstä minullakin on ollut mystinen mielenkiinto Kauko-Itään. Kolme vuotta sitten käydessäni Koreassa, tunsin selvästi olleeni siellä aikaisemminkin. Ehkä edellisessä elämässäni, hän aprikoi.

Pentti Suksi puolestaan on vieraillut Koreassa ystävyysjärjestön edustajana jo vuonna 1978. Hän on ollut mukana myös kansainvälisessä rauhantoiminkunnassa ja tätä kautta läpikäynyt eri foorumeita, jotka ovat antaneet syvyyttä nähdä kaukomaiden asiat uudelta kantilta.

- Koreassakin nimenomaan kiinalainen kulttuuri on leimaa-antava, niin kuin myös Japanissa. Onhan se eräs maailman vanhimmista korkeakulttuureista, pohtii asiantuntija P. Suksi.

Noin 10 vuotta sitten pariskunta, kolmen tyttärensä avustuksella, perusti Suomen ja Korean Vaasanyhdistyksen, joka on sittemmin laajentunut muuta maatakin käsittäväksi. Tuolloin toimi Kiinaseura Vaasassa, mutta herrasväki Suksi halusi alkaa aasta eli perustivat vastaavan itämaiseen kulttuuriin pohjaavan järjestön, jonka puitteissa Kauko-Itä harrastus kävi tutummaksi. Tämän kautta he ovat laajemmin muokanneet käsityksiään idän ihmisistä ja sen kulttuurihistoriasta.

Samovaari poppaliinalla

Täällä Vaasan Kiinanpuodissa on aavistuksia tästä vanhasta idän perinteestä esim. kiinalaisia posliinimaalauksia, silkkikirjailuja ja öljymaalauksia. Muilta mailtakin tavaraa on monen moista ja himpun verran suomalaista eli poppaliinoja löytyy. Venäjältä maatuskoja ja samovaareja, Thaimaasta kimonoita, Tansaniasta ebenholzesineitä ja Koreasta pähkinäpuurasioita. Ja kaikki nämä ovat aitoa jo idästäkin vähenevää käsityötä. Teollisemman tarjonnan sarjassa täytyy mainita Kiinasta tuotettavat taiteilijatarvikkeet, jotkan ovat todella edullisia mihinkä tahansa vastaaviin verrattaessa.

- Rakkaus itämaisiin esineisiin on syvällisempää kuin pelkän myyntiartikkelin käsittely. Saattaahan se juontaa juurensa siihenkin, että me suomalaiset olemme alkujaan idästä lähtöisin. Viimeinen tutkimus väittää, että lopulliset juuret löytyvät Himalajan rinteiltä, mietiskelee Pentti.

Mene ja tiedä, mutta saatampa minäkin kohtapuoliin piipahtaa ostamassa kiinalaisen kirjoituspensselin.

--Risto Jalonen