Hyvältä palvelulta ei Suvilahdessa välty

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 30.4.1990


Suvilahdesta löytyy keskitetysti niin paljon monen eri alan yrityksiä, että vastaavaan ei monikaan kaupunginosa Vaasassa yllä. Suvilahden toimenkuva on erittäin vireä ja miljöö mitä viihtyisin. Tässä yhteydessä esittelemme kolme elintarvikealan yrittäjää, koska tuo syömäpuoli on eräs niistä tärkeimmistä asioista. Tarkoitus ei kuitenkaan ole muitakaan unohtaa, vaan suvilahtiaiheista jatkoa on luvassa.

Kärkkäisten grillihuolto

Suvilahdentieltä löytyy varsin monipuolinen grillikioski, kommandiittiyhtiö Grillari, joka osaltaan onnistuneesti täydentää iltojen ja pyhäpäivien puutelistaa. Normaalien vakiotuotteiden ohella sieltä löytyy tavaraa jos jonkinlaista ja aukioloajat suosivat myöhäisiäkin vierailijoita. 28.4. tuli vuosi täyteen eli vietettiin Grillari Ky:n ekat synttärit. Tilaisuutta ei kuitenkaan juhlistettu normaalia pidemmällä aukiololla, töitä kun on muutenkin aivan riittämiin.

Vastuunalainen yhtiömies Ari Kärkkäinen hoitelee säännöllisesti päivävuoroa, joka kestää klo 18.00 saakka ja se on joka päiväistä työtä. Pyhäpäivät eroavat vain siten, että silloin töitä tehdään vielä enemmän. Perheyhtiöille ominaisesti vastaavat iltahukista Arin nuorekkaat vanhemmat, jotka ovat vuoroin vahdissa.

Suvilahden pikkuväki kokee varmaankin Grillarin irtokarkkivaraston ehtymättömäksi energialähteeksi ja hakevat tavan takaa karkkipussin täydennystä.

Pajuluoman pizzapaikka

Suvilahden kauppakeskuksella on tarjottavanaan myös pizzoja, näitä joka nälkään oivallisesti soveltuvia italian antimia. Väittäisinkin, että juuri pizzat ovat Italian kansainvälisesti merkittävin saavutus. Mistäs muusta Italia tunnetaan kuin juuri pizzoista? Ja pizzojahan saa joka maasta maan tavalla. Suvilahdesta Suvilahden tavalla. Kesäkuussa 1989 alkoi Suvilahden Kotipizzaa isännöimään Ilpo Pajuluoma, jolla tuntuu homma olevan verissä. Toiminimi I. Pajuluoman eineille voi huoletta antaa täydet pisteet, koska uunit on kunnossa ja täytteissä piisaa. Meinaan ettei särpimissä pihistellä. Vaikka Ilpo vanha palosaarelainen onkin, niin silti hän intoutuu Suvilahtea kehumaan. Tuumailee, että kyllä se loppujen lopuksi kuitenkin taitaa tämä Suvilahti se Vaasan viihtyisin asuntoalue olla.

Ilpo Pajuluoman leppoisa olemus istuu pizzanpaistajan rooliin kuin valettu ja mikä ettei asiaakkat viihtyisi.

Suvilahden valintapuoti

Kyläkauppaperinnettä vaaliva, suurkaupunkityylinen lähikauppa Pikku-Suvikki on sellainen putiikki, missä ystävälliseltä palvelulta ei voi välttyä. Siitä pitävät tällä hetkellä huolen Maarit Antila, jonka työsuhde alkoi heinäkuussa 1989, Pirkko Mielty, joka tuli hommiin hieman Maaritin jälkeen elokuun puolella ja trion päällysnainen, myymälänhoitaja Eija Andersson, jonka työrupeama alkoi syyskuussa 1988. Kaikki myyjättäret on pestannut vastaava kauppias rouva Tuija Vainioniemi, joka palaa kuvioihin kunhan muilta kiireiltään joutaa.

Pikku-Suvikin virallinen nimihän on K-Valinta Suvikki ja se on Suvilahden keskustassa sijaitsevan K-Halli Suvikin sivuliike. Armoitettu K-kauppias Harri vainioniemi on liikkeiden tirehtööri, joka ei koe tulleensa tukkurin riistämäksi. Yhteispeli Keskon kanssa sujuu ja on sujunut.

Historiallisesti Suvilahden kauppaliikkeitä tarkasteltaessa on todettava, että nimenomaan Pikku-Suvikki on juuri se liike, joka Suvilahdessa ensimmäiseksi avattiin ja silloin ei vielä koko keskuksesta ollut tietoakaan.

Pikku-Suvikin asutusalueen sisäinen sijainti puoltaa paikkaansa tiiviinä osana peremmän Suvilahden taloyhteisöä ja ilmettä. Täällä Suvikin K-Valinnassa tavataan tuttujen kesken.

--Risto Jalonen