Huvilakatu Villagatan

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huvilakatu alkoi ns. Wolffin puiston aidasta (Kapteeninkatu) ja jatkuu Onkilahden rannan suuntaisesti aina Varisselänkadulle saakka. Vielä 50-luvulla katu oli talonomistajien ja vuokralaisten asuttama.

Ensimmäisenä Wolffilta lähdettäessä vasamamalla oli lastentarha ja Setlementin tilat. Tiloissa järjestettiin paitsi hengellisiä tilaisuuksia, myös kerhoiltoja alueen työläislapsille. Iltojen aiheena olivat mm. lehtisahaustyöt ja työille pientä ruoan valmistusta. Tytöt valmistivat mm. munkkeja ja nekkuja.

Seuraava merkkipaikka eli kulma (Pursimiehenkatu)oli edelleen kadun vasemmalla puolella Vuosmaan kauppa. Kauppa oli viisikymmenluvulla aivan tavallinen sekätavarakauppa. Hiukan hohtoa kulmalle antoi se, että talon omistajien poika, Pentti, oli mainio muusikko. Pentti tekikin sittemmin pitkän päivätyön Yleisradion palveluksessa.

Kun katua jatkettiin kohti silloista Gerbyntietä eli nykyistä Varisselänkatua, oli seuraavassa kulmassa (Käsityöläiskatu) Strandellin kauppa, joka ei paljoa poikennaut Vuosmaan kaupasta. Kauppa sijaitsi kulkusuuntaamme nähden kadun oikealla puolla.

Seuravva merkittävä paikka oli melkein vastapäätä oleva Strömsholmin talo ja varsinkin talon takapihalla oleva mankeli, missä ympäristön naiset kävivät maglaamssa pestyt vuodevaatteet kohtuullista korvausta vastaan. Sitten oltiinkin jo Varisselänkadulla.