Homman taitaja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasalainen 12.1.1989


Hiljainen suuruus kuvanveistäjien aatelissa on Toivo Kultti. Hän on pysytellyt omissa oloissaan. Topin aika on aina ollut työntäyteisesti rajattua.

Pisimmän lomansa taisi Toivo viettää silloin kun käväisi Lofooteilla. Menomatkalla kolusi läpeensä Norjan vuonot. Merimailejakin taisi kertyä enemmän kuin tavallisella veneilijällä ikänsä aikana. Omatekoisen kajuuttaveneen moottori kuitenkin petti ja konevian vuoksi palasi Topi reissultaan lentokoneella. Kesä oli lopuillaan. Talvi teki jo tuloaan, eikä remonttiin ollut aikaa. Sitten seuraavana kesänä haki Topi paattinsa.

Valetut perusjuuret

Juontaako monikin asia T.Kultin elämässä juurensa siihen kun ihminen sota-aikana näkee kaiken helposti hajoavan ? Metalli sulaa. Kranaatti palaa. Mieli pirstoutuu. Luonto huutaa: -Hätä!

Mikä helpotus, kun kaikki on ohi.

Sotakorvausponnisteluihin osallistui Kulttikin aikoinaan. Valoi metallista mitä tarvittiin. työnantajana Soteva. Tilaustöinä syntyi myös moottoreita. Veli Venäjä maksatti Suomella mitä halusi. Siksi Soteva, joka sopimukset hoiti. Saipa Kultti tuolta opinahjonsa. Valtit valuihinsa. Myöhemmin antoi työpanoksensa Wikströmille. Tuohon aikaan siellä valmistettiin moottorit muun muassa Volvoihin ja Chervoletteihin. Samana päivänä kun Topi siellä hommat lopetti, tuli kokoomahallista ulos tuhannes Volvon ja sadannes Chervoletin kone.

Lähellä luontoa

Onkilahden koulun opettajana kävi Kultti tutuksi lukemattomille vaasalaisille. Noista ajoista muistamme Topin jämptinä miehenä, jonka ynnäpää oli aina kunnossa. Rakenteellisia virheitä ei päässyt sattumaan. Kuvaamataidon kieli ja teollinen piirtämys tuli selkeästi esiin. Opettaja-aikanaan veti Kultti antaumuksella myös koulun luontokerhoa. Metsässä ja merellä Topi onkin aina viihtynyt. Aikanaan hääri myös luontokuvauksen parissa.

Ansaittu jälki

Valumestari läpi linjan on Toivo Kultti. Tässä mielessä ammattilainen niin käytännössä kuin taiteessa. Vaasan Yrittäjäpatsas on Kultin käsialaa. Että se paikalleen saatiin onkin jo historia sinänsä. Se sijaitsee Vaasapuistikon varrella, kaupungintorin liepeillä, Säästöpankin vieressä. Patsaan sijoituspaikasta, niinkuin sen esteettisestä soveltuvuudestakin oli tiukkaa kapulan vääntöä. Jättäkäämme se omaan arvoonsa, tuo estetiikka kun on hyvinkin epämääräinen käsite.

Tänä päivänä Kultin yrittäjäpatsas on ansaitusti osa Vaasan kaupunkikuvaa.

--Risto Jalonen