Hevonkosken pako Impivaarasta

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 16.9.1991


Viimeisen seitsemän vuoden aikana Asevelikylän kuntopolulle, joka sittemmin ristittiin Edvininpoluksi, muovautunut ja alati laajentuva veistospuisto on kehkeytynyt koko kaupunginosan tunnukseksi. Tämä entisen peltisepän luomisvimmasta syntynyt kokonaisuus on visuaalisesti vavisuttava ilmestys.

Nyt syyskuun ajaksi Edvin Hevonkosken Seitsemän veljestä -aiheisista töistä on muodostettu kansallishenkinen Pako Impivaarasta installaatio Vaasan taidehalliin. Rekvisiitaksi on poimittu niin kuusia kuin kaislojakin sekä Isojoelta asti lainattua seiväsaitaa ja Ylistarosta savulta haisevia hirsirakenteita.

Se, että Hevonkosken hitsattuja rautaluomuksia yht'äkkiä ilmaantui taidehalliin johtuu siitä, että Antti Maasalo, jolle tila oli alun perin varattu, peruutti näyttelynsä. Se riittettiin tilaratkaisujen vuoksi Pohjanmaan museoon.

Kutkuttavaa omintakeisuutta kukkivat Edvinin pystit viestittävät humoristista melankoliaa, joka on niin tyypillistä pohjoisen jäyhälle luonteelle.

Hevonkosken veljekset ovat kuin vesurilla suittuja ja persoonallisuudessaan hyvin puhuttelevia. Takahuoneessa sukelletaan hetteikköön, mäkäräisten ruoaksi. Kurjet huutavat, kun Sompisuo hölskyy. Ja eteisessä Pyykkärit juoruavat, ilkikurinen pilke silmänurkassaan. Mahtaa siinä Impivaaran paloa seuranneessa paossa tarinan poikaa kyteäkin... Oli seitsemän veljestä sellaisia sällejä, että harvemmin tuollaisia enää näkee.

--Risto Jalonen