Harry Huhta - Lasitaikinan erikoisleipuri

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pohjalainen 4.3.1989


Lasinpuhaltelu on aivan eri juttu, kuin sirpaleiden valssaaminen massan sisään. Paksun lasimassan käsittely vaatii erikoismenetelmiä. Vaasalainen kuvaamataidonopettaja Harry Huhta on niitä kehitellyt. Hän valssaa runoja lasiin.

Hampaat irvessä

Reliefi lasin ehdoilla ei ole niitä helpoimpia toteutettavia. Vankkojen lasikerrosten levittely vaatii niksinsä. Vielä parisen vuotta sitten paukauttivat käsittelystä aiheutuneet jännitteet lasilevyt liian usein rikki. Valmistumisesta viikon sisään yleensä ilmeni, pysyikö homma kasassa vai ei.

Menetelmän hiominen otti koville, mutta kannatti. Se on toimivuutensa osoittanut. Nyt ihmetellään, miten Harry sen tekee. Hänen lasireliefinsä alkavat olla itseisarvo. Muut kun eivät vastaavia tee. Ei ihme, etteivät teekään. Otti se Harryllakin niin rankasti viimeisen päälle, että oli varallisuus loppua keinoja kokeillessa.

Kaasua, kaasua

Muutama vuosi sitten Harry hommasi Palosaaren yrityskeskuksesta tilat, joihin lasipajansa perusti. Luukun vuokra ei ollut - eikä ole - sinänsä kallis, mutta rahaa alkoi heti juosta kaaasutiliin, jotta pajan sulatusuuni pysyisi lämpöisenä.

Lasin sulattelu ei ole niitä halvimpia puuhia. Pitää olla sen verran lämpöasteita, etteivät verkkovirrat riitä. Tarvitaan kaasua ja sitä kuluu. Kuluu enemmän kuin kansanedustajalta päivärahaa. Opettajan tilipussi alkoi äkkiä tuntua köykäiseltä.

Helpotuksen hymy

Viime aikoina on Harryn lasitaide saanut ansaittua huomiota. Miehen lasinmuokkauskyvyt on havaittu. Tunnustusta on tullut ja maine alkanut kasvaa. Sijoittajatkin ovat jo asialla. kummasti heitäkin Harryn luomukset kiehtovat; osaavat kai laskea jälleenmyyntiarvon.

Nykyisin Harry voi helpottuneena hymähtää. Hän on osoittanut, että lasista voi tehdä muutakin kuin karaffeja. Meilläkin on herätty katsomaan lasitaiteen mahdollisuuksia uudelta kantilta ja se on myös Harryn ansiota.

--Risto Jalonen