Harri Vallivaara - ammattilainen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Seinäjoelta Vaasaan pysyvästi kulkeutunut paikallisen Multiprintin AD graafikko Harri Vallivaara on mies paikallaan ja hommaa piisaa. Hänen avullaan lopputoteutettuja kansilayoutteja on valmistunut pilvin pimein.

Vuonna 1985 ehti Harri pitää debyyttinäyttelynsä silloisen Seinäjoen KOP:in tiloissa. Kyseisessä Kansallis-Osake-Pankin näyttelyssä Vallivaara esitti kolmella tekniikalla tai oikeammin kolmella eri maalausmateriaalilla toteutettuja maisemavoittoisia maalauksia. Käytössä olivat akryyli-, guassi- ja öljyvärit, jotka ovat Harrin repertuaarissa vieläkin. Painopisteen ollessa kuitenkin enemmän guassi- ja öljyväreissä. Akryyli on Vallivaaralle hieman kuulemma äkäistä. Tuo debytointinäyttely on muuten jäänyt miehen ainokaiseksi julkiseksi kuvataiteilijana esittäytymiseksi.

Sen minkä kiireiltään ehtii Vallivaara kuitenkin vieläkin rauhallisina hetkinä maalaa ja rauhoittaa mieltään vapaamuotoisella kuvien parissa työskentelyllä. Hänen töissään on kuitenkin lähes aina realistinen lähtökohta ja selkeää todellisuuspainotteista ilmaisuvoimaa. Mies osaa hommansa ja lukuisat ystävät, tuttavat ja sukulaiset ovat huolehtineet, että Vallivaaran taulut ovat ripustuspintaa löytäneet.

Elettiin vuotta 1986 Harri Vallivaara muuttaessa työn perässä Vaasaan, kuinkas muuten. Tuolloin hän aloitti mainosgraafikon uransa Eero Karhumäen firmassa, Maxicopyssä, Hovioikeudenpuistikko kakkosessa. Vuonna 1996 yrityskaupan johdosta Maxicopy muotoutui osaksi valtakunnallista Multiprint Oy –ketjua, jossa Vallivaara edelleen päivätyötään pakertaa.

Eräs merkittävä taiteellinen askel matkan varrella oli valokuvaaja, designer Gerold Gerdesin ja valokuvaaja Esa Siltalopin kanssa toteutettu Shamaanirummut videoproduktio, joka valmistui 1994. Harrilla oli projektin ehkä vaativin osa. Hän kun oli nimenomaan se voimavara, joka puhalsi kuviin hengen eli toimi animaattorin roolissa.

Mies monessa mukana ja varmasti graafikko Vallivaaran töihin jatkossakin törmäillään.

- Risto Jalonen