Graafikko Jussi Mäkynen

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

On monia näitä maan hiljaisia, jotka omalla työllään siellä taka-alalla toimien ovat painaneet oman monimuotoisen jälkensä vaasalaiseen graafiseen kuvastoon. Tähän ryhmään kuuluu Pohjanmaan poika, graafikko Jussi Mäkynen, joka on syntyjään vähäkyröläinen, sieltä Merikaarron kylästä. Myöhemmällä ikää hän sitten on palannut takaisin isiensä maille ja elelee nykyisin Mäkysentiellä samassa pihapiirissä missä tuli syntyneeksi 26.11.1946. Merikaarron ja Vaasan Vaskiluodon väliä hän kuitenkin bussilla ajelee edelleen sillä työpaikka on Arkmedia Oy:ssä.

Hieman yli kaksikymppisenä Jussi muutti Vaasaan ja kohta tämän jälkeen hän sai kutsun silloisen Suurmarket Vikingin mainonnan hoitajaksi. Näistä mainontahommista hänellä oli kokemusta jo aiemmin Vähänkyrön Osuuskaupan puitteissa. Vikingin pestiä seurasi sitten toimenkuva Halpa-Hallissa, jossa muutama vuosi vierähti lähinnä lehti-ilmoitusten teossa ja muotikuvien piirtämisessä.

Oman mainossuunnittelutoimiston Mäkynen tuli perustaneeksi Kauppapuis- tikolle, joka sitten muutti Palosaarelle ja siitä Vaasapuistikolle. Jo Vähässä- kyrössä ikkunasomistuksissa kunnostautunut Mäkynen hoiti nyt päätoimisesti Vaasan läänin K-kauppojen myymälämiljöiden suunnittelua. Oman yritystoimintansa Jussi lopetti siirryttyään AD:n tehtäviin silloiseen alan kokonaisvaltaisimpaan mainostoimistoon Ollimainokseen. Muun muassa huvipuisto Wasalandian visuaalinen osuus oli Ollimainostiimin tekosia. Ollimainoksen antoisten vuosien jälkeen Jussi oli tovin mainostoimisto 3P.ssä graafisena suunnittelijana. Vuosikymmenten aikana hän on suunnitellut lukuisia yritysten logoja: Arkmedia, Juusto- ja Viiniravintola Bacchus, Hotel Vallonia, Optiset, YH-Yhtiöt, Ukkohalla, Merinova... Tämän lisäksii Hotel Silverian graafinen toteutus. Seinäkalentereita eri yrityksille ja yhteisöille, mm. Nandor J Mikola Säätiölle. Julisteita, postikortteja, kirjojen kuvitusta ja kirjojen kansia.

2001 valittiin Jussi Mäkynen Best Western Hotel Silverian vuoden taiteilijaksi. Piirtänyt hän on koko ikänsä ja pitää mottonaan sanontaa: - Maalaamaan voi oppia, mutta piirtäjäksi synnytään. Mäkysen nykyiselle akvarellituotannolle on tyypillistä pohjalainen melankolisuus. Kuva-aiheiden värit ovat lähinnä harmaaskaalassa, joka tekee kokonaisvaikutelmista rauhallisia. Aiemmissa lyijykynätöissä Mäkynen keskittyi usein mielikuvista nouseviin kasvoihin.

Oman kuvataidenäyttelytoiminnan hän aloitti myöhemmällä ikää, pitäen ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Vaasassa 1997, jonka jälkeen näyttelyitä on ollut vuosittain. Hänen töitään on ollut esillä myös Merenkurkun taideseura ry:n yhteisnäyttelyissä vuodesta 1997 alkaen.

- Risto Jalonen