Ett linjärt sus på sinnets ängar

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mustasaari / Korsholms 12-2008


Carl Wargh / måleri och teckning

83 sidor
Förläggare: Österbottens museum - Vasa, Konstsalongen - Helsingfors
& Elverket - Ekenäs
Skrifter utgivna av Österbottens museum
Tryckeri: Arkmedia, Vasa 2007

Boken har ett mycket traditionellt grepp utförts av intendent Dan Holm vid Österbottens museum, med skicklighet, fotokonstnären Ulrika Ferm, som är känd för att överskrida gränser, fortsätter även hon med den rena, men med en risktagande undvikande raklinjär stil, vilket man i allmänhet ser i dessa institutionellt förverkligade verk.

Verkets trycktes i fjol, men publicerades i samband med Carl Warghs jubileumsutställning i våras. Calle har ju verkligen ett jubileumsår på gång, eftersom mannen fyllde 70 år föe ett tag sedan, som är en ganska aktningsvärd ålder och framförallt p.g.a. att han fostsätter att skapa och fortsätter med undervisningsresor över hela Finland lika raskt som tidigare.

Carl Wargh har ju redan under flera årtionden blivit känd förutom för dessa mycket personliga akvareller, i vilka blyertspennan har en betydande roll, även för sina vilda linearteckningar, som år såp likt Calle, men även för sitt passionerade undervisningsarbete, som finns tillgängligt i överflöd.

I boken kommer kraften av Warghs skörd av streck bra fram, som ofta är lite lik Calle. Konstruktioner, modeller, träkyrkor, landskapsscener, allt detta har en snabb personlig tolkning av Wargh.

Carl Wargh har redan haft en lång karriär och han är kanske den som mest känns ingen av alla konstnärer och när man tar i beaktande hela hans utveckling är det nästan häpnadsväckande denna Calles callighet. Det må sedan vara frågan om vilket verk som helst, från vilken tidsålder som helst, det är ett klart verk av Wargh, det återfinns från verk till verk. Warg i sin förbehållslöshet har en kompromisslös glöd, som utomordentligt framkommer när man går i genom hans jubileumsbok.

--Risto Jalonen