Elävästä kuvataiteilijasta tehtiin dokumenttifilmi

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uutispäivä Demari - Tiistai 4.12.2007
- Lauri Oilinki


Elävästä kuvataiteilijasta tehtiin dokumenttifilmi

Näyttelijä Esko Nikkarin pohdinnat 
antavat elokuvalle lisää syvyyttä.
Taiteen moniottelijasta, vaasalaisesta Risto Jalosesta 
on valmistunut dokumenttielokuva Elämä ajan lähde.

Vastikään 50 vuotta täyttänyt Jalonen kertoo filmissä taiteestaan sekä runojen, proosan ja maalausten teosta, antaa hieman ohjeita kuvien tekoon ja viettää myös boheemielämää.

Tärkeä kohta filmissä on edesmenneen näyttelijä Esko Nikkarin rauhallinen osuus. Nikkari puhuu pihamajassaan oivaltamisesta ja elämisestä erikseen ja suvaitsevaisuudestaan eritoten. Nikkarista tutkimustöitä tekevät saavat filmistä ainutlaatuista ja arvokasta aineistoa.

Jalonen kohtaa filmillään muitakin tuttaviaan: Veikko Takala, Ilkka Aro, Heikki ja Panu Hemminki, Keijo Nevaranta, Pentti Suksi, Heikki Mäki-Tuuri, Mikki Paajanen ja Jorma Korpela. Katsoja saa seurata, miten maalaus pohjustetaan ja senkin miten Risto Jalosen mielestä tehdään kunnon booli. Siinäkään ei aineksia säästellä.

Dokumenttielokuva Elämä, ajan lähde - Risto Jalonen julkistettiin pohjalaisessa käsityön kunniapaikassa Jurvan Nikkarikeskuksessa sunnuntaina. Jurvan kunnan kehittämispäällikkö Antti Alasaari painotti käsityön merkitystä: Puu on jurvalaisten muovailuvahaa. Teknisyyden vaatimus pakottaa keskinkertaisuuteen. Oikea käsityö kunniaan.

Kirjailija, paikallishistoroitsija Pentti Suksi kertoi, kuinka kirvesmiehet tekivät keinutuoliin jalat. Oli puukkoo-pohjalaisia ja fiulipohjalaisia. Puukkoväki rakensi talon, jossa viuluväki sai soittaa.

- Kaikessa mitä tekee pitää olla mantua, Suksi sanoi.

Mantu tarkoittaa osaamista, kompetenssia, tilan ja tilanteen hallintaa. Sitä on myös Jalosen töissä.

- Elokuva katsoo, mitä on saatu aikaan. Edessä on huimat näköalat. Elämä on taidetta, koko matka, Suksi filosofoi.

Taiteen tekemisen lisäksi elokuvassa tehdään runoja ja etsitään niille nimiä, valmistellaan taidekirjaa ja esitellään erilaisia taiteen tekijöitä.

Dokumenttielokuvan on kuvannut ja editoinut Heikki Tamminen.

- Yhdellä kameralla, mies kehaisee.

Kuvaussessio vei puolitoista vuotta. Filmin kesto on 2 tuntia 14 minuuttia.

Tiivistämällä elokuvasta saisi mainion opetusfilmin.